Ева? Сигурно е кодовото име на баба ти Л. Иванова…

Откриха имената на неизвестни досега ученици на Кирил и Методий.  
НовиниИмената на неизвестни досега ученици на братята Кирил и Методий откри преподавател от Шуменския университет. Сред книжовниците е и първата българска поетеса Ева.Доцент Веселин Панайотов изследва оригинални старобългарски текстове, които сe съхраняват в библиотеки в Словакия, Киев, Москва и София. След дългогодишна работа, той успял да разчете имената на стари български творци, кодирани в подписите на произведенията.

Доц. Веселин Панайотов-преподавател в ШУ „Еп. Константин Преславски“: „Имаме един по-интересен феномен – скриването на авторския подпис в акростих или в някаква друга форма, с което авторът дава една загадка пред читателя“.

Разгадавайки загадката, шуменският учен смята, че е стигнал до нови съчинения на братята Кирил и Методий и на техни ученици. Появяват се и нови имена на книжовници от времето на Златния век като Сесиний, Боян и Ева, за която Панайотов твърди, че е първата българска поетеса.

„Тя пише обикновено канони. Това са текстове, предназначени за службата, за честване на някакъв празник и на някакъв светец. Засега нейните съчинения са пет. Може би има още едно, върху което все още работя“.

Веселин Панайотов е убеден, че чрез разчитането на подписа ще открие още текстове и имена, които все още не са известни в старата българска литература. Той се надява изследването му да привлече интереса и на студентите. btv.bg

Advertisements


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s