Ваканция на колела (и крила)

Живяло някога едно весело момиче – бъбриво и винаги усмихнато. То си живеело далече от къщи и работело и всеки месец пазарувало подаръци за сестра си. Един хубав предколеден ден Антон му се обадил и му казал, че ще го вози с колата до вкъщи. А вкъщи обикновено е, където е сестра й. Момичето, нека го наричаме Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс за кратко, много се зарадвало и почнало да пълни сака. Цяла нощ прало и чистило, защото в стаята трябва да е чисто за Нова година. Поляло цветята с бира, изпразнило хладилника… и през цялото време си мислело колко е хубаво да се завърнеш вкъщи. Антон дошъл с колата и взел грамадния сак (който всъщност си бил негов). Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс скочила в колата и ухилено дрънкала. Нощта изкарала на гости и сутринта рано-рано (някъде около 6:37) тръгнали към Нови пазар. В колата пред тях пътували Жени и Живко и тяхното неродено Петканче, защото по Коледа всички се връщат в Нови пазар. Странно. Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс мълчала. Сменяла музиката, гледала птичките през прозореца и мълчала. Пътят бил страшно дълъг и обикновено тя би изприказвала доста изречения, но сега мълчала. Антон й купил глинено коте, Жени й дала портокал. Минали през Ловеч, но нямало време да се усмихнат на Анатоли – бързали да си занесат мислите в Нови пазар. О, те не се загубили (и как – нали Антон карал с 1км в час?!!). Стигнали до Шумен и Антон за пръв път попитал Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс за посоката и естествено тя объркала. Но няма страшно – лесно се поправили и полетели към дома.

Там тя раздала подаръците, смяла се на твърденията, че е отслабнала, запознала се с 1 котка. На следващия ден посетила и Шумен, където се видяла с класния и с най-добрия си приятел и имала сляпа среща с „некъв идиот“. Не намерила отворена банка или магазин за прежди, посмяла се на идиота, дрънкала ли дрънкала с приятеля си и най-важното – пила Дъга и коктейл Верона. Просто пИрфЬектнУ. Върнала се в Нови пазар и се видяла с едно специално другарче – какво толкова на Бъдни вечер да закусваш с водка с вермут? Научила се да играе табла и вечерта изяла купища пълнени чушки с боб.

На следващата вечер майката на Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс имала имен ден и вкъщи пак било весело, а и наш`та приятелка се видяла с Дамян и Климент (само чай, моля). 26ти бил ден за готвене – тя научила сестра си да прави рибени кюфтенца и цяла сутрин готвили двойна доза. Всички много ги харесали и много преяли, особено тя.

27ми бил пък нейният имен ден и тя изкарала сутринта в търсене къде да си плати данъците, обеда в кола, прегърнала 2 момченца и 2 папагала – отивали във Варна на гости на братчето на Яна (него го обичаме, защото е намерил на Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс звукова карта). И какво? Яли кюфтета! И тя и двете момченца не спали цяла нощ да гледат скучното филЬм Рататуи и да ядат препечени филийки и мляко с какао.

На другия ден отново в колата, но с цел – Бузовград. Антон иска да пие кафе в Поморие, а Яна – да види нос Емине. Стигат до резерват Емона и навлизат в един красив кален път. Чувството е доста офроуд и ако не беше толкова студено, Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс сигурно би слязла и да се разходи. Стигнали да една огроооооомна локва (почти като кафяво море) и се отказали. Хубавите неща били 2 – бъбривката мълчала, а на връщане видели черни диви прасенца.

В Поморие пък всичко било затворено и студено, а морета – ужасно красиво. С известно количество търпение и мълчание (отчасти заради здравия сън) на Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс те стигнали до село Бузовград към 22-23 часа. Националният герой Антон дори не се объркал из казанлъшките улици и намерил верния път до селото. Там яли зеле с намек, че утре ще има кюфтета. А Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс дори ги и сънувала. Най-хубавото, обаче било, че в къщата живеело едно много красиво коте и едно бебе Теди. Бебка била на 3 месеца и била тооолкова мъничка, сладка, мекичка и с косми на ушите :) Всичките й подаръци били жълти оранжеви, лилавки. Самата прелест. Пет дни как младите хитреци Коледа празнуват…

Бебето плачело много интересно, смеело се на мъжете в къщата, вече се интересувало от нещата около себе си и дори веднъж заспало в ръцете на Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс. Тя била толкава щастлива. Само едно нещо можело да бъде по-приятно за нея – така да заспи собственото й дете. През това време в другата стая Антон четял книга, Яна правела баница, а тате Лайчо – историята мълчи, но със сигурност е бързал за някъде. Мама ли? О, мама е герой. Тя не яде, не спи, не излиза, не диша. Тя чисти, простира, къпе бебе, маже бебе с олио, подскача на едно място, за да не заспи. Веднъж даже мама даде на Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс да вози бебе Теди с количката!

Един ден излизат на разходка и Лайчо ги вози към Бузлуджа и после към Шипка. Ама зимата не ги пуснала много нагоре и затова те спрели на едни красиви бели места и пуснали Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс да си играе. Тя направила англече в снега*, замерила Антон с топка, той я съборил на земята, после се опитала да скача като заек, но не премерила дълбочината на снега и се пребила. ГолЕм смЕх :D

Но Лайчо ги завел до могилата Голяма Косматка, където била гробницата на тракийския владетел Севт ІІІ. Много красиво. Имало един коридор към самата погребална зала, дето е построен с дървени подпори, за да може след погребението да се запалят и да се срути таванът, за да почива в мир владетелят. Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс си взела и картички, а мама се запознала с едно куче.

За Нова година Лайчо направил пържоли, Антон – мезетата, Яна и Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс – баница с късмети. На нея естествено й се паднал най-гадният късмет – „любов“ и другият – парите не могъл да оправи вечерта. Това направили мъжете – Антон и Лайчо танцували, Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс била с остра шапка, Яна била къпана и усмихната, мама пиела от четири чаши, а сестрата на мама се била свила в 1 ъгъл и не смеела да мръдне, за да не я забележат тези странни извънземни.

В 12 часа Антон слушал речта на президента, Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс сурвакала, мама бързала да честити празника на беба… После децата (мъжете) излезли навън да гледат и слушат фойерверките и пиратките. И настанало едно чудо: стаята се превърнала в телефонна централа, защото всеки бързал да поздрави другия… Към 3 без нещо Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс получила и последния смс и доволно заспала. Да се отбележи: тея 5 нощи тя спала в стаята на Яна и Антон и колкото и да се опитвала да стане глуха, Яна и Антон не й вярвали. Много ясно, че на първи се събудили чак следобед и Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс напарвила торта от козунак, която обаче не можела да се мери с кексовете на мама. Изяли я, само защото 1) нямало повече кекс и 2) другите храни били чак в кухнята. Защото за хора, които 5 дни стоят по пижама кухнята е далечеееееееее- далече.

Последни снимки с бебето, събиране на багажи. И отново в колата. Точно 2 януари бил денят с много лоша пътна обстановка, но Антон и без това е свикнал да кара с под 30 км/час. Попаднали във вече известния Коьовски завой, за който медиите твърдели, че е ужасно задръстен. Карали насам, карали натам, върнали се назад по същия път… минали покрай Пловдив… Добре, че Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс имала плетка, за да не заспи и добре, че тя си имала за кого да си мисли, та мълчала не дала причина на Яна и Антон да я убият. А Антон тоя ден бил истински юнак – научил се да слага и сваля вериги! Браво! Герой! Молодец! (Да почерпи за поздравите!)

След по-малко от 10, но повече от 9, часа колата и пътниците стигнали до София и оставили Суперкалифраджилистикекспиалидоушъс в една локва киша заедно с огромния сак.

Финито ла комедия.

__________________________

* клипчето е направено от Яна Мицева и не съм й казала, че съм го сложила, но пък щом е в ютуб … А и тя ме наби предварително и вече не ми пука ;)

Advertisements


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s