България – радост за всеки???

Напоследък ми се случва да гледам едно предаване за чужденци, които живеят в България и много сериозно взех да се чудя дали искам чужденците да ни оценят положително и да дойдат да ни превземат или пък да си стоим непохвалени, но пък да сме си „само наш`те“… Не знам – още не мога да реша.

Една жена там каза, че „Bulgaria is the best kept secret“ (бългериъ из дъ бест кепт сикрет – България е най-добре пазената тайна). Не знам дали бих могла да намеря по-точна формула. Не знам и също дали ние пазим тая тайна съзнателно или просто така ни се получава. Имаме вечния навик да се оплакваме и да не се харесваме и да се опитваме да избягаме същността си – като хора, но май и като българи. Някак за нас е естествено да емигрираме и имигрираме, да изнасяме иманета, изкопани под съседния хълм, да учим чужд език още от първи клас… Чудно ми е.

От друга старана пък като се замисля за хилядите баби, които само чакат да им се нанесат чуждестранни съседи и почват да им готвят баници и кюфтета… Обаче имам чувството, че ако от село Баница се пренеса да живея в село Горно Нанадолнище, няма да ме посрещнат с хляб и сол, няма да ме развеждат из околността… Е, и аз няма да  раздавам екзотични бонбони, няма да каня комшиите на барбекю и няма да копая басейн в двора.

Дали пък и тук не сме си въвели двоен стандарт – като на морето, когато видя нещо хубаво, но без етикетче – цената зависи от това на какъв език ще проговоря? Май месец за 2 дни в Слънчев бряг 2 пъти ме заговориха на руски пред едни заведения – нямам нищо против да ме мислят за рускиня, но как така решиха, че в България, в български ресторант, трябва да заговарят на който и да е друг език. Поне нека направят опит да поздравят на български и след това да се правят на полиглоти.

Та – ние явно сме скритият туристически рай – земите са необработени, къщите са антични,  културата е странна в смисъл на нулева, тип миш-маш или пък крадена от  500 места, имаме си планини за замърсяване, море за п***ене, рози за пазаруване и освен това излиза доста евтино да си купиш българска жена. Дори в моя любим вестник „Трета възраст“ има вече обяви на чужденци, търсещи си българка за съжителство или „познанство с цел брак“. Да – предлагащите са винаги „материално осигурени“, винаги са мили, изстрадали и за тях няма значение в коя държава ще живеят. Но това е една друга тема.

Гордея се, когато чужденците, заселили се тук, ни хвалят и оценяват красотите на нашето парченце Рай,  но и малко се плаша от евентуална инвазия на техните капитали и от силното им настояване да си прекарат старините тук. Ок – и аз съм за глобалното село, но не така си го представях – никога не съм мечтала българите да бягат насам-натам, а пък другите да си купуват къщи тук. Е, има и някои които остават тук, но то е за да раболепничат на гостите, за да играят на борсата със земи от Родопите, за да откраднат по нещо от  „новите“, за да правят предавания за тях или пък за да пишат празни и безрезултатни постове. Другите може още да не са го разбрали, но дори и да не избягаме географски, ние все повече се отдалечаваме от идеята за живот в „страната на българите“ – те вече са навсякъде по света – измислят компютри, пеят по турнета, правят веждите на холивудските звезди, правят анимации за Дисни, откриват църкви на Южния полюс…

Не мога да реша – искам ли да си останем „дъ бест кепт сикрет“ или пък да изгреем на туристическия небосклон?! Но определено е време да го решим, защото иначе ще загубим правото си на глас.  Преди да се усетим нещата ще се случат сами. Досега ни се е случвало толкова пъти, ще позволим ли на случайността пак да ни ръководи?

В 01:12часа мисля, че май не искам австралийски съседи с бъгита, 1 дете,  странно чувство за хумор и българска къща, мебелирана в испанско-мавърски стил. Лека нощ, драги българи…

ПП: Публикацията е написана преди да си изградя окончателното мнение, защото Размисли ме подсети с това и някакси не спирах да мисля по темата…

Advertisements

11 Коментари on “България – радост за всеки???”

 1. Радо каза:

  Съгласен – хубави карти са ни влезли, ама само ние си знаем как ще си ги изиграем. Иначе виж гърците – на всички се мазнят, продават си и задниците, слагат етикетче с цена на всичко, което може да мине за култура (за туриста всичко, което не разбира е култура) – тяхна или пооткрадната. Ама го правят с акъл. И там всеки пазарджия знае английски, сръбски, руски и тн. Ама са си патриоти (не националисти) по свой си тарикатски начин. И друго – от която и държава да гледаш филмче с преселници от по-бели страни, винаги ще ти кажат, че им е баси якото там, и че се чудят как така не са пристигнали по-рано. Колкото и скапана и гладна да е страната. Така че, тия хвалби са като на лелите, които като малък ти се възхищават колко си пораснал или каква хубава рисунка си нарисувал – не заслужават доверие. А и едва ли поне за сега имиграцията ни е най-големия проблем. В сравнение с някои други страни особено. Далеч си от ситуацията със австралийските съседи.
  Иначе винаги съм се чудил – на кой идиот му хрумна, че сме гостоприемен народ? Общо взето сме стиснати, злобни и завистливи. Сега като прочетох се сетих за чужденците. Ех тия златни чужденци, ама кой друг после ще разправя как „chicho Gosho“ от село едикоеси го е черпил с егаааати яката сливоица, дето ние тука не можем да я докараме EVER! Щото няма такива яки мъже като chicho Gosho, да пият 60 градуса алкохол и такива яки lelia Penka-и, да режат салата от нааай-натуралните домати. Между другото, lelia Penka под пеньоара и космите е и най-красивата жена на света. Което ме подсеща и за мита, че навсякъде извън България хората набиват храна, произведена в химически фабрики, и с дълбоко познаване на ентропията ;) Та сам си отговорих на въпроса за гостоприемството. А теб никой с нищо няма да те черпи, защото в село Баница вече знаят много добре каква сган са и в село Горно Нанадолнище, за какво да си хабят ракията и мезетата.

 2. Svetlina каза:

  Ами мисля, че пред чужденците чичо Гошо е гостоприемен, но дълбоко (длибоко) в себе си леля Пенка знае, че той е егоцентрик и че единственият шанс някой да му повярва на добрите намерения (+да го черпи отлежало шотландско уиски или отлежало австралийско нещо) е да се подмаже на някой достатъчно непознат – ако е от Италия – добре, от Дания – още по-добре, а най-добре от остров Францйосифова земя.

  Ние си го знаем, че е българин и затова не му обръщаме внимание, но нееееееее – за холандеца/англичанина/французойката мръсните мустаци и дъхът на шкембе чорба на чичА ти Гошо е култура. Те това е – двоен аршин има по дифолт – не сме виновни само ние.

 3. Радо каза:

  Точно. Култура та култура.
  Мръсните мустаци… хаха :)

 4. mislidumi каза:

  много интерсно четиво, размислих се… струва ми се, че въпросните чужденци дори да не са харесали, няма да започнат да плюят пред теб родината ти. това е вид възпитание. :-)

 5. Svetlina каза:

  И затова си позволяваме да ги обичаме ли? Заради възпитанието им? Признавам, че и тая гледна точка е вярна. То така е – когато въпросът опира до народопсихология, нищо не е едностранно, просто или решимо (решаемо или нещо такова – не знам думата).

 6. mislidumi каза:

  Е не е хужно да ги обичаш. Но не е и лошо, все пак всеки е чужденец в определено място и време :-)

 7. Svetlina каза:

  Имаше и положително значение на думата „чужденец“, но то определено не се отнася за този вид чужденци („… да бъдеш чужденец или да не отпътуваш…“ – из „Въпроси“ на Миодраг Павлович). Всеки е чужденец и в твоя смисъл. Но е хубаво в такъв случай да си задаваш въпроса „какво съм“.
  Караш ме да мисля за другата гледна точка – какво ли им е на тези, които идват да живеят тук? Сигурно отговорът е двояк, а чувството е странно. Да – казват, че са мечтаели за такава къща, но в страната си не са можели да си го позволят или пък не е останала зелена трева при тях и просто нямат условията. Други пък търсят екзотиката и намират нашите баници за интересни и така нататък…
  На някои сигурно им е неприятно да са чужденци – затварят се в новата си къща или бързат да научат езика. Други може да се чувстват като изследователи на непознат свят, трети като конквистадори… Но надали са забравили родината си.
  Странно – а иначе предаването е толкова плоско измислено… Хубаво е човек да си задава въпроси.

 8. razmisli каза:

  В редките случаи, когато ми е попадал вестник на живеещи в България чужденци първичната ми реакция е била: как смеят да имат мнение…

  А каква е твоята представа за приемливата глобализация, Светлинче? Напиши един пост! :)

  И последно. Най-отвратителната случка при последното ми идване в България беше когато влизайки в един ресторант с българска национална кухня в центъра на София (разбирай, сервитьор облечен с народна носия), и буквално съвпадайки моето влизане с това на група от две българки и един испанец женен за едната от тях, мен ме посрещнаха с думите: „Ще изчакате малко, половин час, първо трябва да обслужим чужденците.“

 9. Svetlina каза:

  Е, точно тук моята представа за приемлива глобализация се обърква. Явно тя е приемлива за някои, но други никога няма да я приемат – винаги има деление. Пост… сигурно ще напиша. Дай ми време да се съвзема от дългото писане на простотии от онлайн тестове…

 10. Мицева каза:

  Абе от тия чужденци вече и къща на село не можеш да си купиш… Като те чуят че си говориш на чист български, казват че къщата не се продава или че вече е продадена…. Много често си забравят табелите тия хора, брях!
  Не ща у тая София, нито където и да е да се затворя в някой вмирисан, мухлясал едностаен апартамент, дето ще се срути два дни, след като му изплатя ипотеката… Дали да не заговорим на чужди езици? Аз добре минавам за френска туристка! :)

 11. Svetlina каза:

  Мнеее – не мисля, че глобализацията предполага да заговорим френски. По-скоро нещо като есперанто. И въобще се чудя докога ще се правим на интересни и тарикати (ние=българите и някои други)? Ех, сещам се за една приказка за една баба, един цар, едно кокалче, една везна и мнооооооого златни пари.
  Криворазбраната глобализация ме дразни, но дано излезе просто първата стъпка към право разбраната такава. Не знам :( сега пък се сещам за Добри Войников…


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s