Гладници

Студентска храна. Добро начало на публикация. Винаги е интригуващо да започнеш с оксиморон. Така де, колко студенти познавате, за които с положителност можете да твърдите, че се хранят питателно? Ами колко от тях изобщо се хранят? Ей затова идвам аз на помощ – ще ви осветля какво ядат студентите, какво ядат студентките и какво да се прави, когато имаш пет лева за цялата седмица.

Студентите от мъжки пол имат една обща черта – могат да ядат като разпрани и то каквото и да е. Затова са си развили едни наистина прекрасни хранителни навици. Цялото българско производство на майонеза, половината национално производство на кренвирши и поне няколкостотин декара хмел обслужват тези лами в човешки кожи. Отделно трябва да се спомене фактът, че заради тях страната ни е внесла няколко хиляди китайки, корейки, тайландки, които по цял ден се потят да варят ориз за бездънните гърла на нашите мили момчета. Е, за да сме докрай честни, някои от студентите могат да си позволят и луксозна храна – 2-3 яденета дневно в студентски стол (но в неделя те не работят, така че пак стигаме до майонезата), някои дори смогват да съберат за таратор или шкембе чорба в кръчмата. Ако евентуално пък са се събудили навреме за лекции, могат да поемат от 1 до 11 пици/кренвиршки/банички с масло/дюнери/всякакво друго тесто над половин кило. Изобщо нашите момчета си се хранят как требва, а през уикенд се прибират вкъщи да се облажат при мама, да ударят една ракийка с туршийка при тате, че и да преровят мазето за всякакви консерви русенско варено или риба.

Момичетата от друга страна са малко по-напредничави. Те обикновено имат котлонче или микровълнова фурна (забравих да спомена, че момчетата имат хладилници или са си произвели специални устройства като торбичка за смет, висяща от тавана, леген със студена вода за бутилки, дупка в комарника, за да хранят песовете с корички хляб, тъй като кошчето е твърде далеч и/или е превърнато в табуретка за крака). Чувала съм даже за момичета, които имат по повече от 3 вилици и лъжици. Техен главен проблем е, че комшийката винаги е по-слаба, а и че за да си наготвиш обяд, трябва да си буден далеч преди два часа. В резултат те консумират огромни количества кисело мляко, плодове, кисело мляко с плодове, студен чай.

Общото на всички е, че не могат да живеят без:

 1. кафе – трябва да е тъмночерно или нашумялото напоследък 2/1, 3/1, 4/1, 8/1, 9/2… трябва да се поема вместо вода, овен това на лекции и в почивките между лекциите;
 2. цигари – функията им е много важна – през зимата те топлят, през лятото гонят комарите, а пък през цялото останало време спокойно можеш да твърдиш, че си много готина, да завръзваш познанства, пък и имаш предимство – когато свърши всичкият кислород на Земята, ти ще оцелееш, защото отдавна си забравил как се ползва;
 3. алкохол – отново има загряващо действие, доста студенти внимават да си държат алкохолен запас за разтривки – вътрешни и външни, пък и какво по-хубаво в понеделник сутрин от едно малко, а на обед – две големи?! Ако случайно паричките за алкохол свършат, както и тея на комшията, на колегите, на асистентите и на доцента, винаги можеш да прибегнеш до паста за зъби, одеколон, аптечен спирт, газа от котлона на колежката-крокодил, освежител за уста или пък препарат за прозорци. Важното е да си пич!

Случаят ПЕТ ЛЕВА

Доста често се случва студентите да се оплакват, че имат само пет лева до края на седмицата. Всъщност се случва на всяко 23то число от месеца. Има изход и той съвсем не е анорексия. Няма как да претичаш до съседа да искаш малко саламец, защото по това време и той е на същия хал. Е, цигари и кафе все ще се намерят, даже може и малко домашна водчица, ама храната е кът… Номерът е да си вземеш кутия вафли „Ная“ (ама най-голямата разфасовка, ако пътуваш безплатно с градски транспорт или се справяш и пеша, можеш да я намериш особено евтино на Женския пазар), пакет слънчогледови семки (пак огромен и внимавайте – не казвайте на съквартиранта, че тогава почват да изчезват семки и става опасно), а с останалите пари си купуваш яйца (все някой ще има котлон, за да ти ги направи по панагюрски, щото така не отива олио). Останалото е пи ар – стоиш си в стаята и твърдиш, че си на Боровец или че страдаш от едноседмичен махмурлук. Повярвай ми, никой няма да те потърси за това време, останалите също са на Боровец и така ги цепи главаааааа… Така де, ние пичове ли сме или не?! Имиджът трябва да се поддържа!

И после да не вземете да ми кажете, че нашите студенти са нещо хилави или имат друг дефект?! Няма такова нещо! Ние водим възможно най-здравословния живот! Аз даже знам всички джанки в Студентски град!

–––––––––––––––––––––

Абе само на мен ли не ми се вярва някакви кози да живеят на остров в Егейско море и да карат 9/12 месеца на солена вода???

Advertisements

30 Коментари on “Гладници”

 1. Радо каза:

  Пък други си наемат една едричка котка, намират тенджера под налягане, лук, картофки… :)

 2. Жени каза:

  :lol: Пък спешъл студентите си намират едно розово кътче, където винаги, ако не друго, има картофи и домати ;) (и месо за гостите може да се намери)

 3. вили каза:

  Светлич, припомни ми студентските години. Преди много, много години и ние като бяхме студенти се изхранвахме по подобен начин, но имаше още едно средство – колета от мама и тати. Звънкаш по телефона за тяхна сметка(нямаше ГСМ тогава, а само домашни БТК телефони) и си говориш мило, нежно с мама.В един момент като всяка мама тя те пита имаш ли какво да папкаш и ти невинно казваш Ами купих си учебник/ ръководство/ конспект и малко съм закъсал и още на другия ден о, чудо – колет с храна и скрити парички. Не знам дали този номер би минал сега, но нищо не пречи да пробваш. ;)

 4. Svetlina каза:

  Аз се сещам за един виц.
  Студент пише писмо до родителите си: Мили мамо и тате, моля ви да ми пратите няколко ката чисти дрехи, както и няколко чифта прани чорапи, ама ги увийте добре, за да не се омажат от луканката и кюфтетата…

  Между другото котката почна да яде вестници, вероятно и вие е можело да оцелеете с ония учебници (ако са ибли истински, де) ;)

 5. вили каза:

  Опитвам се да сетя за един подобен виц, но нещо ми бяга от паметта, но ще се сетя и ще ти го напиша.
  А между другото какви са тези котки при гладни студенти???? :)

 6. Svetlina каза:

  Котката… това е една тайна котка, живееща в тайна квартира… ще разсекретяваме другата седмица… който оцелее до тогава, де…

 7. А тази тайна котка умее ли да готви? ;)

 8. Жоро каза:

  Намери си свястна работа и зарежи това училище преди „студентският“ живот да ти е взел здравето.

 9. Svetlina каза:

  Дете мое, тъкмо се прибирам от работа и се опитвам да реша коя част от банана все още е годна за ядене. Няма страшно, ако съм жива на 15 септември, ще съм жива во век и веков. Това първата заплата сигурно е голям кеф :)

  За тайната котка нищо не казвам. От своя страна тя твърди само: мяу, мааау, мя!

 10. Жоро каза:

  Дете, лееекинко детското в мен си е отишло… незабелязано и безвъзвратно… :( Мъъъъъничко по-голям съм от теб и съм минал през подобни перипетии. Гастрита ми остана от там и още се обажда гадинката.

 11. Svetlina каза:

  Кофти студентски бонус си си докарал :(
  Аз съм прихванала само обичайното – недоспиване. Ей сега даже си облякох пижамата и скачам в леглото. Хм, вече не помня откога не съм си лягала толкова рано в София…

 12. zory каза:

  Светличе,не зарязвай ученето!Гастритът се преживява… аз го победих!
  Само сега не понасям кисело мляко, кюфтета и др. подобни спомени от живота в София;)

 13. Svetlina каза:

  :))) Хех, няма страшно, ученето продължава – тоя семестър почвам електроника, електротехника, физика, физикохимия, числени методи и оше нещо. Ще стане пак забавно.

  Хей, как се побеждава гастрит?

 14. Жоро каза:

  С редовно и правилно хранене а ако си в по-лоша форма и с терапия с медикаменти. Аз минах без последното – пия хапове само превантивно, когато усетя, че нещо не е наред.

 15. zory каза:

  За гастрит: 50 гр. студена мастика … хаповете не помогнаха (поне при мен) ;)

 16. Жоро каза:

  Защото не знаеш какво да пиеш. Това с мастиката само ти си мислиш, че помага и ако нямаш желание да го докараш до язва – спирай веднага! Косултация с лекар и ако се наложи – гастроентероскопия. Никакъв ранитидин! Това е старо и неефективно лекарство. Да не говорим за бусколизин и разни други женски лекарства – те са за съвсем други болежки.

 17. Svetlina каза:

  Олелеееееееее, не знаете какви клетви ще ви пратя, ако почнат да ми намират блога по „очистително“ и „ранитидин“, също така ще ви държа лично отговорни за всяка аптекарка, фелдшерка или фармацевтка!!!

  ПП: мастиката я приемай с мента за цвят, лед за плътност и стиснат нос за всеки случай ;)

 18. Pippilota Mentolka каза:

  Хахахаххаахххх, умори ме!!!

  В студентски град не съм живяла, ама то за всяко нещо си има компенсация. Ей на, сега съм в болничен един месец, заплата ще видя кой знае кога…твоето си е наръчник по оцеляване! :-D

  А студентски стол не съм посещавала от месеци! Трябва да взема да се вдигна, ако че са го увеличили…студентския шницел е нещо, което трябва да се преговаря :)

 19. Svetlina каза:

  Лев и половина е все още шницелчето :))) Получаваш и ябълка за десерт :)

  А какво ти е болно? Сега понеже съм много много добра, ще ти подскажа още един тарикатлък – кетчупът е по-евтин от лютеницата, а свинските бузи и биренките са най-евтиното „месо“ на пазара. Абееееее, верно… каква е тая болест цял месец – те болнични нали дават за три дена или пък майчински?..

 20. vilford каза:

  Moята идея за балансирано хранене през сесия беше семки с кока-кола. Тонизиращо и енергизиращо. Но какво знаем ние лелките… Тогава къде вафли Ния.

 21. Жоро каза:

  А няма ли да е по-гадно, ако започнат да го намират по… „Момичета на *********“, например или „**********“ или „*******“, също по **********, видео с *******, *** *****? :-D

  Авторът на блога се постара да покаже на Жоро как се говори=пише в този блог.

 22. Жоро каза:

  Е това можеше да го направиш още на първия пост, който не ти хареса :) Даже можешеда го затриеш на цяло…

 23. Svetlina каза:

  :))) Е, да ама зад кулисите си имам един брояч на коментарите и аааааадски много го уважавам ;) . Не, сериозно, аз нали с това се занимавам напоследък – риск мениджмънт – така че съм си преценила, че мога да поема някакъв риск и да разчитам, че твоята престъпна дейност е еднократна или пък мога да те санкционирам или предупредя на първо време. Изгонването е твърде строга мярка, пък и не го желаем, нали – ооооооф, бях на работа тая нощ и още съм на тая вълна, та ад си кажа – не бързам да те гоня, защото без значение дали си измамник, на мен ми е добре да депозираш, а чак след това да се разбираме по мъжки :)

 24. Радо каза:

  Тва ми е познато от някъде… Ааа да, богомолките :)

 25. scanman каза:

  Най простото и ефективно средство против гастрит е пиенето на една – две чаши вода преди хранене. Коремната стена е защитена от стомашните киселини от слуз, произвеждана от организма от сол и вода. Обикновено хранителните ни навици са нарушени и сме дехидратирани от кафета, цигари и темподобни. Тялото изпитва недостиг на вода за да фунционира правилно. Тогава ходим на лекар и взимаме лекарства, които могат само да влошат положението.

 26. Svetlina каза:

  Хех, затова ли ни дават хлорирана вода от водоснабдяване? Евала им на хората!

 27. scanman каза:

  Когато става дума за пиене минералната или дестилираната е за препоръчване, а хлорирането на тази от водоснабдяване е за да се избегнат люти зарази. Предполагам, че става за готвене и за миене, Естествено е добре да се капне капка светена вода като застраховка или поне да се прекръсти човек пет-шест пъти, преди да пие вода от чешмата. Иначе евала не бих им казал на ВиК, но по други причини. Всъщност, са малко големите фирми, особено монополисти, на които бих казал евала или машала или друг темподобен израз на възхищение.

 28. Случаен каза:

  Аз открих сайта с търсене на „мастика гастрит“

 29. Svetlina каза:

  :) Е, браво бе :)
  Доволен ли си сега?

 30. Ралли каза:

  Чувствуется сразу, что писал человек хорошо разбирающийся в этой теме

  http://www.wrc-info.ru


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s