Екоактивист, български екоактивист, екоактивист, български екоактивист…

Шашава работа :) Така и не можах да разбера смисъла на много неща. Все още не знам правилото на дясната ръка, както и не мога да дам определение за троен интеграл. Ама най-голяма болка ми е, че не мога да си мисля за българските зелени активисти без да се а) хиля или б) почесвам в недоумение.

Добре, аз също си обичам планетата. И аз искам да си запазим природата, да има повечко паркове в градовете и по-малко бетонирани планини. Ама знам ли… на мен никой не ми се смее. Не ми се смеят, защото не съм хукнала по акциите на еколозите. Бива ли така да се излагат?

С какво баби нестинарки пред НДК биха помогнали на Странджа? Това да не ви е Априлското въстание, бе? Да не очаквате възмутен отзвук из цяла Европа? Аз съм на мнение, че малките неща, които правим всеки ден са важни точно колкото масовите протести. Да, ходих и аз да викам „диви пътечки за дивите мечки“, обаче то беше, защото конкретно тогава си имаше повод и мислех, че правя нещо смислено. Уби ме отношението на другите. Химна на Странджа го научихме или поне пяхме едно 10-15 чавека, останалите просто бяха там, за да викат „Мафия!“ или „Долу правителството!“. А това беше една от малкото смислени акции.

Последният майтап е „Събуди се! Вдигни шум за прирадата!“. Ей така. Щели да се събират до НДК, за да посвирят, да повикат, потропат, позвънят за природата в България изобщо. Е, какво очакват да се получи? Ами нищо. Нямат цел, така че ще я постигнат. Не мога да разбера как така не могат да се усетят, че нищо не правят. Уж интелигентни хора, уж с тениски „Рила ми е мила“… Не знам. Идея си нямам какво ги кара да правят чак толкова безмислени неща.

Нека заедно защитим най – ценното, което притежаваме – нашата природа! Елате на 07.10 с будилници, свирки, кречетала, звънци, музикални инструменти и всякакви други източници на шум, за да събудим гражданското съзнание и изкараме обществото от дрямката на апатията и отчаянието. Нека бъдем истинско солидарно общество! Заедно можем да спасим българската природа!

Сега да не везмете да ми скочите?! Всъщност няма нужда. В офиса съм водила задълбочени разговори с чистачката или както е модерно да се казва „хигиенистката“. Жена на възраст. Двете бяхме на едно и също мнение – много е хубаво, че в служебната кухня има порцеланови и стъклени чаши и че който иска може да не ползва пластмасите от автоматите. Тя разпалено обясняваше как е съгласна да мие много чаши сутрин, но да не гледа как всеки компютър е заобиколен с десетина пластмасови чашки.

В своя защита ще кажа и че си имам две любими еко нововъведения. Първото е, че ми харесва как в доста офиси навлиза практиката да се принтира двустранно или както е при нас – вместо всеки да получи разпечатка, имаме си голямо табло с всички неща, които трябва да стигнат до нас, както и електронна поща. И за да се похваля съвсем… на служебната тераса растат или правят опити да растат краставици :) Второто нещо чух, че вече се практикува в Канада. Правят картички от специална хартия, която съдържа семена. Дефакто можеш да си посееш картичката и от нея да порасне лехичка калдаръмчета примерно :) . Леле, не знам вече на колко много „промоутъри“ съм отказвала да взема „флайър“ с обяснението, че заради тая хартийка ненужно са убили дърво! Горките – изобщо не знаят как да ми отговорят. Признавам си, че ми се е случвало и да взема нещо, да го прочета и после да го предам на някой друг случаен гражданин. Много е приятно чувството.

Както и да е… Идеята беше, че българските еколози изобщо не знаят какво да правят и как да го правят. Иначе им признавам, че хъс имат. Тинче ми показа един сайт на английски за малки хитринки, които да правят деня ни по-зелен. Малки неща, които не костват усилия и средства, но са полезни за природата. Вярно, че понякога са смешни съветите, обаче с цялата си нелепост той е много по-полезен от едни будилници и свирки пред Националния дворец на културата.

Най си харесах препоръката да се прави секс в кухнята, защото така човек се сещал да изхвърли презерватива в коша, а не да замърсява канализацита, водата, водните животни, плажовете.

Айде, млъквам, че ще вземат да ме чуят зелените и да си поставят най-накрая конкретна цел, че и метод – „Да убием Светлина чрез преяждане!“…

––––––––––––––––

И какво си намерииииииииииих :) Пакет есенни занимания за деца и/или родители :)

Advertisements

24 Коментари on “Екоактивист, български екоактивист, екоактивист, български екоактивист…”

 1. Радо каза:

  Да ама ако някой не беше вдигнал такъв шум под някаква форма ти нямаше да знаеш, че производството на хартия унищожава горите или че пластмасовите чашки се разграждат бавно. Понеже сме маймуни, не е достатъчно да ни се каже, че проблемът е сериозен, трябва от 10 страни да ни се изкрещи по 10 пъти. В този смисъл не съм съгласен с теб.

 2. Svetlina каза:

  Да, ама тия пред НДК няма да крещят нищо, ще си носят будилниците.
  Разбираш ли… искам конкретна кампания за нещо конкретно, колкото по-мъничко, толкова по-добре. Ако ще да е за еуглени. Ама така да ходят да правят патаклами за природата по принцип… ами как после да ги уважавам?
  Знам, че по принцип това са неправителствени организации, ама някакъв план, платформа, таргет трябва. Не знам… за да ремонитраш една къща, трябва да започнеш от някъде, а не всичко едновременно. Ясно е, че трябва да извикаш един мазач, един зидар, един да ти вее с ветрило… Смешно ми е. Дайте да спасим природата. Хубав призив, но не върши практически нищо.

 3. Lady Frost каза:

  в кухнясамо веднъж съм правила секс… нопрезервативите все пак отиват в кошчето! Я, каква изненада…

  та аз с Марфа се сдърпах точно по въпроса за българските екоактивисти…

  и трето… в Абсурдистан (а.k.а България) нещата не стават така… Никога!

 4. deni4ero каза:

  абе, дечица златни, умни и интелигентни, и да викат, и да не викат, пука им на жилетката на тия, дето зависи от тях да не се унищожи природата, че някой щял да вдига шум … пият си, квот’ си пият и хич не чуват свирките :) а си броят монетите ;)

 5. вили каза:

  И аз не съм сигурна, че с шум ще станем по-зелени. Вярно е, че когато се говори по даден въпрос в един момент чуваш и започваш да реагираш на темата, която засяга този въпрос. Но мисля, че за да се реагира по-адекватно и бързо по темата е нужно да го носиш в себе си. От край време мразя пластмасови чашки за кафе и чай. По всякакви начини гледам( и успявам, разбира се) да не сядам в заведения, които работят с такива. Винаги когато сме били на пикник си носим боклуците в Пловдив, за да ги изхвърлим на подходящото място. И това не го правим заради природата само, а защото е неприятно да отидеш в планината и около теб торбички, хартии, салфетки и…. Така, че ако човек не е по принцип в сърцето си екоактивист трудно би станал такъв. Ето ти нещо във връзка с опазването на дърветата. http://bloodymirova.blogspot.com/2008/10/mtel.html Снощи ми попадна и ето днес и аз се замислям, че на мен фактура в хартиен вариант също не ми е нужна.
  Леле, Светлина, извинявай за дългия коментар, но това е тема, която ми допада. ;)

 6. Svetlina каза:

  Извинена си :)
  Колкото до хартиената фактура… мисля, че Интернет не е достатъчно достоверен източник и щом двама различни служители са казали, че не може без нея, значи не може.
  Като каза за боклуците… имаше един хубав лаф…
  ИЗЯЖ ТУРИСТ, СПАСИ ПЛАНИНА!

 7. Svetlina каза:

  Eто го и резултатът: http://www.slava.bg/news/6622.html
  Събрали се хиляда човека, младежи, екозащитници и подписали декларации, че ако не спрат застрояванията на парковете и планините, щели да стачкуват всеки вторник.
  Наистина много са били, ама пак не виждам полза от действието им. Единственият коментар под статията е, че чакаме Брюксел да ни чуят. Ами… ще си чакаме, през това време вторниците ще станат заснежени, а протестиращите – 20.

 8. xunap каза:

  Ми виж сега, с очакването на възможно най-бързи преки резултати има един отговор – да се хванем за оръжието. Няма резлултати… Работата е да се види, че има хора, и те не са малко, които не са съгласни с унищожаването на природата. Които са силно недоволни от това. Които са готови със всички законни начини на противодействат на еко-касапницата.
  Също така да се покаже, че у нас има някакви хора, дето имат позиция за нещо и са готови да я защитят. Че не са овце.
  Иначе ако си траят, ако не излязат на улицата управляващите напълно ще игнорират каквото и да е усилие на природозащитните организации да постигнат нещо в някакви преговори с институтициите. Тези организации могат да кажат: „Ето, има недоволни и те не са малко. Сега да видим как ще се гътнат незаконните строежи“.
  Такава е практиката в демократичните страни. Щото нямаше смисъл гръцките профсъюзи да протестират по улиците през лятото, нямаше нужда миналата година френските учители и ученици (те си подкрепиха учителите) да излязат на улицата. Работата е, че управляващите няма да си мръднат пръста за каквото и да е докато не ги накараш да си мръднат пръста. И по-добре да стане чрез шествия, отколкото по насилствени начини.
  Е, да недоволстваш в блог е много по-лесно. И безопасно. И много по-безмислено. Доста блогъри го споделят.
  Не че е лошо да си намлиш въздействието върху околната среда чрез избягване на еднократни вещи, но това не решава проблема с разрушаването на природата ни.
  Извинявам се за резкия тон, надявам се да не обидя никой.
  Бъдете здрави и щастливи!
  Христо

 9. Пъков каза:

  Неприятно ми е да го кажа, но трябва да се съглася с позицията, изразена в блога. Неприятно, защото усилията и енергията за една акция са отишли на вятъра. Не може да се протестира просто заради протеста по принцип. По света всяка смислена демонстрация на екоактивисти или друг тип социално ангажирани хора винаги е по конкретен повод. И винаги е много внушителна и правеща впечатление. Вземета например радикалите от АЛФ (http://indreal.blog.bg/viewpost.php?id=150194) или каквото се сетите от репертоара на Greenpeace. Независимо каква форма на протест избират, той винаги по конкретен повод. А не просто така, защото сме природозащитници. Идеи и усилия не бива да бъдат хвърляни с лека ръка, просто за да покажем, че ни има. Борбата трябва да е целенасочена и последователна. Най добре на по-малко фронтове, за да може да се впрегне повече ресурс. А с общи акции дори и вниманието на медиите трудно може да се привлече. И защо пред НДК?! Нима нещо зависи от НДК, та там ще се провежда протеста? Или понеже задачата е да се събуди обществото, та дай да се направи тарапаната на най-общественото място? Не съм съгласен. Колкото и да е заспало, обществото не трябва да се хока, защото то е единственият съюзник. И медиите, разбира се. Протестите се правят пред преките извършители на безобразията, или пред тези, от които зависи контролът по спазването на законодателството или пък направо държат в ръцете си властта за изпълнение/неизпълнение на това, за което е борбата. След всичко написано до тук бих обобщил, че родното еко движение все още е стихийно и неорганизирано. За жалост. Очевидно е, че му лиспва общопризнат водач. Но аз вярвам, че неизбежно ще се роди достатъчно силна и добре структурирана организация, която ще поеме ролята на флагман в природозащитното движение. Тогава постепенно нещата ще си дойдат по местата и акциите на екоактивистите ще имат много по-големи шансове за успех.

 10. 6efa каза:

  Iskam da stana voda4! Znam edna kotka, koqto gladuva, za6toto v kvartala i se izdaviha vsi4ki mi6ki – malko kofti kanalizaciq se e polu4ila. Kotkata se kazva Cura i naistina se nujdae ot pomo6t! A posle 6te pravq akcii za ostanalite kotki v kvartala s tendenciq da obhvana cqlata strana do kraq na 2011.

 11. Svetlina каза:

  Пъков, ето това исках да кажа и аз. Конкертни резултати може да има, чак когато си поставим конкретни цели. Не знам това за лидера… Може и да си прав. Хулаво е стадото да си има водач, така както и ураганът си има око. Някак… кораб без рул е лошо.

 12. […] **** В началото бе Жълтърчето с  Екоактивист, български екоактивист, екоактивист, бълг… […]

 13. Selene каза:

  И на мен ми беше малко странно, че протеста е просто за цялата природа, но отидох. Предполагам го направиха така този път, защото винаги някой мрънка „Ама защо е само за Странджа протеста, знаете ли в Пелерик какво става“, „Ама защо само Иракли, а Камчийски пясъци?“, „А защо само Рила, ами Пирин?“, „Ей, тъпаци, знаете ли какво става в еди-къде-си, вие за Пирин ми протестирате“. Това, което съм чела е, че много хора искаха един протест именно за цялата природа, един по-мащабен такъв, паралелно с останалите. Доколкото разбрах тези ежеседмичните ще са по-мънички за конкретни проблеми (тая седмица било за Витоша пред забравих кое си), но Шумът е бил за цялата природа, точно за да се демонстрира, че има ужасно много хора, които следят всички тези проблеми и се интересуват (бтв, някъде 3000 сме били според повечето източници, даже и по-големи цифри се казваха, но според мен не сме били повече от това). Конкретни акции си има, просто са по-малочислени, хубаво е да има и някоя по-голяма и по-обща, която да обърне вниманието.
  Този тип акции имат успех в обръщане на общественото мнение. Благодарение на дейността на информиране, вдигане на шум, разясняване, организиране, ходене на място и тн. и т.н. на НПО-то „За да остане природа в България“ и на многото други НПО-та (няма да ги изброявам поименно, че и не ги знам наизуст в интерес на истината :) ) вече 73% от българите се обявяват открито против сечта на гори, а преди процентът е бил едноцифрен.
  6efa, такива индивиди като теб наистина дразнят. Ама наистина.

  п.п. Случаят за нестинарките, който посочваш – нестинарството е традиция жива в Странджа. По Константин и Елена в едни определени села се празнува с нестинари от векове и това е най-големият местен празник. Нормално е хората да изпратят точно тях в София. Защото за разлика от на морето там местните са много против застрояването.

 14. 6efa каза:

  da ama horata priemat va6ite budilnici, svirki i nestinari kato 6ou, ne kato ne6to seriozno

 15. Селин каза:

  Зависи от хората.

 16. 6efa каза:

  Ami saobrazete se s horata de, te ne zavisqt ot vas, ne mojete da gi/ni promenite. Vmesto da me razsmivate, nakaraite me da se zasramq, 4e ne pravq ni6to za prirodata.

 17. […] **** В началото бе Жълтърчето с Екоактивист, български екоактивист, екоактивист, бълг… […]

 18. Selene каза:

  Като направим какво?

 19. 6efa каза:

  Ami spasete planina, polqnka, darvo, minzuhar…

 20. Selene каза:

  Ами нали това се опитваме да правим. о.О

 21. 6efa каза:

  az v4era spasih malko vazduh – ne dadoh na edin 4ovek da pu6i celi 3 4asa

 22. вили каза:

  За информация: днес, 4 ноември минах да си платя gsm и в Мтел попитах може ли да не получавм разпечатка на хартиен носител. Да, разбира се – бе отговора. За 2-3 минути се отпечата един формуляр, подписах го и получих и награда. 5 месеца по 20 sms, mms и още нещо, което забравих. Значи може. ;) ;)

 23. Svetlina каза:

  Супер!!! Обещавам до десетина дена да си платя Глобула и да питам и там!


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s