Раздавам мъдрости срещу скромни такси

Мисля, че започвате да прекалявате.

Ясна ми е стратегията, нали и аз съм момиче. Ако откриеш, че в даден спор ти не си правият или пък аргументите ти изведнъж свършат, най-лесното е да атакуваш. Зарежи темата и мини на лични нападки.

В моя случай винаги можете да се позовете на най-големия ми грях. Как не ви писна да ме обвинявате за това, че съм на 20, бе, злоби такива?!

Има места и теми, които са ми забранени, защото съм малка и следователно глупава, наивна, романтичка, недостатъчно изстрадала, недостатъчно обичана, недостатъчно обичаща, малка, малка или малка.

Ако си завършил магистър и живееш нелегално при малката си сестра, работейки нещо абсолютно далеч от професията си, трябва ли да очерняш живота на 20годишната колежка, която работи по специалността си и те е предложила за повишение? С кои очи заставаш пред общия шеф и заявяваш, че тя се държи детински и се нуждае от контрол? Как ти хрумна да кажеш на човека, който знае точно какво правя и дори какво обядвам, че аз трябва да давам отчети за това, което върша? И ако не на него, на кого да ги давам? На теб ли? Дето пред същия този шеф обясняваше, че ако трябва да правиш по още 3 писма дневно, няма да успяваш. Съжалявам, че ще те разочаровам, но професионализмът не идва с годините, а с желанието за работа. И не съжалявам, че съм на 20.

Ако имаш 17 деца, диабет и тендовагинит, имаш право да си недоволен от живота си, от себе си, от съдбата си, от околните. Имаш право и да се обосноваваш. А аз имам право да бъда на 20 и да имам мнение. Трябва ли да имам СПИН, за да мога да говоря за СПИН-а?

За да не зачезне мнението ми вдън горите уърдпрески, ще си го развия и тук – моят дом, моята крепост, ако ще и тухлите да са скороизпечени и паяжини почти да липсват…

Такси трябва да има по всички паркинги. Изненадана съм, че са започнали първо с болничните паркинги, но всяко начало е начало. Не само такса вход, ами и такса престой. Който иска да трови природата и да задръства улиците, трябва да съзнава, че този му избор си има сериозни последици. Едно е да можеш да вземеш заем за кола, друго е да можеш да си позволиш гараж или паркинг за нея, както и хубав филтър. В Белгия открай време си е така. И не им се налага да въвеждат график в кои дни да пътуват автомобилите с нечетен регистрационен номер.

Аз ако имам болница, много ясно, не мога да променя законите на страната или уредбата на града. Не мога да започна да глобявам паркиралите по тротоари, каращите стари коли, колите без пътници, не мога да синхронизирам светофарите дори. Моят малък начин да накарам линейките, возещи хора с инфаркт, инсулт, сърдечна атака, диабетна кома, бъбречна криза, спукана язва, перитонит, спукан апендикс, счупена кост, родилни болки… да стигат по-лесно до  болницата, е да филтрирам трафика на собствения си паркинг. Искам да съм сигурна, че на него не почива колата на пазача на съседната бизнес сграда. Че 7/8 от местата не са заети от личните автомобили на лекарите. Че ухапаните от кърлеж ще се движат с градски транспорт.

Не. Така не лишавам бедните от правото им на паркинг. Така напомням на тези, които искат автомобил, че трябва да носят последствията от избора си.

И ще ме извинявате, че съм малка и ви давам акъли. Свиквайте вече, че ми писна да ви толерирам възрастовите кризи. И да. Още пет седмици и ставам на 21 :)

Advertisements

19 Коментари on “Раздавам мъдрости срещу скромни такси”

 1. Lady Frost каза:

  Беден и собственик на кола са взаимоизключващите се понятия… А беден, паркирал на платения паркинг на частна болница си е направо оксиморон!

  Бъди на 20 и раздвай мъдрости, защото после ще станеш на 24 и ще си дърта! Яд ги е, именно защото си на 20, а можеш неща и знаеш неща, които те посмъртно няма да могат и знаят! :P

 2. Lady Frost каза:

  И като ще съм гад, нека да е до край…
  Да си болен е доста скъпо удоволствие, така че…

 3. Svetlina каза:

  Е, гад си – признавам :)

 4. helen каза:

  Свиквай! :-) Такъв тип хора ще има във всяка организация, в която започнеш работа. Наричат се интриганти. А по научному office politics :-)
  Имаш два избора (съвети давам от опита на годините :P):
  – можеш да ги надиграеш в тяхната игра
  – можеш да не им обръщаш внимание и да си постъпваш спрямо собствените си принципи за редно и нередно.
  Повярвай ми и втората стратегия е много успешна :-)

  А иначе ако не е възрастта, ще е нещо друго…

 5. Niili каза:

  Lady Frost – извинявай, че ще го кажа, но как е възможно да си толкова ТЪПО парче, за да изстреляш простотия от сорта на `да си болен е доста скъпо удоволствие`???? ти въобще учила ли си някога семиология??? ти някога трепериа ли си за живота на твой близък, чудейки се откъде и как да теглиш кредити, защото шибаната здравна каса не поема пътеки за редки заболявания??? отвратително, просто!

 6. Svetlina каза:

  Да се разберем. От тук нататък който не смята да обсъжда МЕН, да ходи да си плюе в своята градинка. Моят блог е лично мой. Моята тема е за това, че нямам намерение да уважавам хора само заради възрастта им и че ми е писнало да ме третират като онова-малкото-дето-все-иска-да-каже-нещо-и-не-бива-да-му-разрешаваме.
  А за хората, тагнати като спам… само информирам, че първата част на поста ми е по-важна. Свързана е с истинския живот, а хората, обидили ме, са имали силите да го направят в лицето ми. И желанието.

 7. Svetlina каза:

  Хеленке, права си за стратегиите, но на мен започна да ми омръзва политическата песен. Избирам да не се занимават с възрастта ми, а с нещо друго. Защото едно е да ти кажат, че не си вършиш работата, друго е да те дискриминират според ЕГН-то.

 8. helen каза:

  Е, аз само казвам, че си права да се възмущаваш, но по-добре да не им обръщаш внимание, защото ти и да им кажеш как да се държат, те няма да се променят :-)
  Освен това, дадох добронамерен съвет между редовете, че няма нужда и ти да се цапаш за да успееш, независимо от това какво говорят другите каки, батковци и лелки. :-)

 9. Svetlina каза:

  Нямаш идея колко пъти отварях блога от офиса, за да прочета какво си ми написала. Не че си падам по мантри, но помага. Днес не си изцапах ръцете. Ще видим утре как ще е.

 10. Bain каза:

  Възрастта няма значение. Прави каквото искаш. Прави като мен – набутвай се между шамарите и се надявай да ти се размине.

 11. Svetlina каза:

  :) Бейн-Надяващият се :)

 12. helen каза:

  аз съм потайна даскалица :-)

 13. helen каза:

  говоря в притчи :-)

  освен това, очевидно, на части :-)

 14. Svetlina каза:

  Хахаххаа :) Няма доказателство за това :) Има една кака, която пуска клипчета как чете поезия по бельо. Ти засега само пишеш, пък макар и на части, така че, госпожо, ще ти простя :)

 15. helen каза:

  аз каката по бельо я знам, ама не я чета, защото не й харесвам стиховете. а не съм мъж.
  всъщност доста бурно и възмутено реагирах като й отворих за пръв път сайта, защото това, което беше написала в проза, беше доста прозаично (pun intended), а в стиховете ми се стори, че е откраднала строфи от нашите най-известни лирици, без да съм много компетентна в областта на поезията.
  клипче не съм си пускала защото какво да гледам – жена по гащи, която рецитира лоша поезия. Тя би трябвало да е достатъчно голяма за да знае, че когато мъжете гледат хубава (чужда) жена по гащи, всъщност нищо не чуват от това, което казва. Така че това си е софт порно или еротика, а не екстравагантност в изразните средства на твореца.

 16. astilar каза:

  Младостта не е порок, дори е предимство в много случаи. Обаче пишейки по този начин, сама превръщаш младостта си във враг.
  Излишно е да обвиняваш колегите, защото шефа вижда и знае кой е професионалист, а да се прави, че не забелязва е част от длъжностната му характеристика.
  Аз пък съм вече прекалено стара, но мисля да не се самоубивам по точно този повод.

 17. Svetlina каза:

  Онзиден приятелка на приятелка е била нахокана от управител на Пиреос, че е още малка и със сигурност е мутренско подставено лице. Не можело на нейната възраст да имаш 3годишна фирма :) Е, новина :) На 22 е съвсем възможно да държиш живота си в ръце, да имаш подчинени, да имаш амбиции и план за сбъдването им (ако и да си руса).
  Не вярвам в самоубийството на възрастни :) Точно в момента по Мечо Пух казват, че не може да видиш таласъми, защото те са толкова страшни, че никой не ги е виждал и ако ги видиш, те ще спрат да са таласъми. Мисля, че Хесе ще се съгласи с мен, че самоубийството е лесен, егоистичен, дори детински изход. Ето защо в момента, в който го направиш, аз ще хвана едно моливче и ще те задраскам от списъка с възрастните.

 18. Svetlina каза:

  За да не пиша хиляда нови публикации, ще ис напиша 2000 коментара :)
  Канев пише за 22 годишно момче, което успява :) Не му вяравт и успява :)
  http://kanew.wordpress.com/2009/10/07/683/
  Е, всъщност повечето от нас ще успеем. Въпросът е, че явно няма да минем без присмехи и завиждания.

 19. astilar каза:

  Не само Хесе ще се съгласи с теб. :)
  Е, не, няма да се самоубивам само, за да ме задраскат от някакъв списък. За да ме впишат също няма да се самоубивам. :)
  Май по-добре да си остана таласъм. :P


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s