Помогни си сам

Рядко взимам правилните решения за себе си. Не знам как, но винаги успявам да посъветвам другите (добре де, ако ме питат). Отделът, в който работя, е Управление на риска. И аз управлявам. И рискувам. И много често печеля. Днес направих нещо за себе си.

Реших, че щом съм изморена, щом искам да съм си вкъщи, щом искам да си шетам в кухнята, да се изкъпя и да гледам глупав сериал, трябва да го направя. Тя се появи и каза най-простото, най-красивото, най… „Липсваш ми“. Никой, никога не ми го казва. На никого не съм толкова важна. И никой друг не ми носи рози, когато ям ребърца. Знаех, че искам да направя нещо за нея. И случаят се появи. Няма да позволя да се държат с нея все едно е неспособна, безотговорна или незначителна! Ако трябва ще измисля бъднивечерска дюканска рецепта, ще напазарувам, ще наготвя и цял ден ще разнасям кутийка вкусотии из офиса, но ще я зарадвам!

Избрах. Няма да удържа на думата. Няма да последвам предварителния план. Най-накрая ще започна да казвам не. Заради себе си и заради нещата, които са ми важни. Наистина не е лесно, но малко по малко свиквам. Избрах да се откажа от така мечтаното излизане навън. Толкова време нямаше кой да ме изведе на театър. А сега – балкон, предварително купен билет, уговорки, чатове. Но не. Не искам на театър тази вечер и толкова!

Реших го и хоп – започнаха да се случват неща. Рязко ме заболя корем и открих, че и този месец няма да ставам майка. Като никога таксито дойде бързо и съвсем като във филмите – падна ми се шофьор, когото вече познавам, задръстване нямаше, но стисках палци светофарите да са червени. Приех го за знак. Че съм на прав път. При предните ни срещи този мъж ми обясняваше значеието и трудността на самолюбието, самоуважението и самодостатъчността. Опитваше се да ми предаде опита си в разграничаването на приятелствата и познанствата, както и в намирането на балансирана връзка. Друг път и на друго място ще разкажа за всичко това. Засега само ще издам, че следвайки съветите му, се чувствам много добре и че изобщо не съжалявам, че започва да ме е грижа и за мен самата.

В магазина си свърших работата ужасно бързо. На касата точно пред мен имаше мъж с малко момиченце. Той взе дъвка от еднометровите, за да я изненада. А тя седеше в количката и се смееше. Сочеше разни неща с пръст и не млъкваше. Той ме гледаше в очите и не спираше да се усмихва. За секунда се почувствах част от семейство. За минута им завидях. И през следващите пет искрено се забавлявах.

Вкъщи отново чух мъничето. Уведомих я, че имам да готвя и се затрих в кухнята. Ако случайно видите през някой първоетажен прозорец духалка, сложена върху масата,  да знаете, че нямам нищо ценно за обиране. Няма по-хубаво от това да си си вкъщи. Да си спокоен. Да няма рискове. Да няма управления. Да няма бързане. За два часа успях да наготвя нейния коледен подарък, своята вечеря, да измия всички съдове и да проплача само два пъти.

Правилно е, че се прибрах. Намерих картичка от семейство Мицеви. Яна е запомнила любимата ми идея за коледна картичка. Намерих и картичка от мама. Която ми беше пъхнала парички точно за епилатора, който съм си харесала, защото майките помнят. Майките знаят. Майките обичат. Станала съм много лигава, щом се разплаквам дори като видя пощенски плик с познат почерк. Намерих и покана за колет от маминка. В понеделник ще ида до пощата да си получа пълнените чушки с боб.

Правилно е, че се прибрах. Сега ще си изчистя къщата, ще се изкъпя, ще си подредя раницата и ще се наспя. За да мога утре спокойно да изкарам първата си Бъдни вечер с чуждо семейство.

Правилно е, че се прибрах. Така му дадох шанс да ми прати всички онези глупави смс-и. Не се сещам за по-отблъскващ мъж от молещия се мъж. Гинеколозите, отчаяните, плешивите, високите, дебелите, синеоките, футболистите, дори вечнопотящите се са над него.

Правилно е, че се прибрах. Всичко, което ми се случи след това, твърди, че поне този път съм направила верния избор. Най-накрая избрах нещо и за себе си. И то се нарича самочувствие. Добре де, нарича се начална форма на желание за самозадоволяване. Но обещавам да го превърна в самочувствие и самоуважение. Пък!

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Пиенето на ягодово дайкири се препоръчва против бръчки, косопад, червен вятър, синя пъпка, кокоши трън, пилешки грип и свинска червенка.


7 коментара on “Помогни си сам”

 1. keklanka каза:

  Хи-хи, адашката, ей на това аз му казвам коледно настроение, което задължително трябвада си го носиш постоянно със себе си.. ммм, много съм доволна от тебе, много ми хареса всичко написано и защото не говориш по принцип, и всъщност говориш за себе си, време ти беше :) Кой е този бакшиш.. ще ми се в Шумен да се возех при него. иначе вече на такси се не возя, няма нужда :)

 2. Svetlina каза:

  Хахаха :) Длъжко, но пък безкрайно подходящо, мерси много :)

  Две-три специални извадки:

  – every period of time that goes to action needs to be followed by a period of time for conscious inaction.
  – you aren’t human if you don’t sleep.
  – the genius-idea effect is severely limited by my state of falling-apart-ness.
  – I want you to know that I am going to be safe and supported and cared for, so that you can stop scaring me half to death.

  Кекле бре, че аз кога съм говорила за друг, освен за себе си? Магаре :)

 3. Lady Frost каза:

  Следващия Бъдни вечер ще си със собственото си семейство. Това, което сама си създала с много желание и любов. Помни ми думата! :)

 4. Svetlina каза:

  Хаха :) Тая пък! Май още те държи дайкирито :) Следващата Коледа е след 300 и нещо дни. Не ми се вярва дотогава господин Прежалилият се да се е появил.
  От друга страна си права, че много ще го искам и обичам – и него, и каквото там довлече в семейното огнище (освен мишки и бълхи).

 5. […] футболистите, дори вечнопотящите се са над него." https://vitanova.wordpress.com/2009/12/23/never-say-no/ в Любими преди 1 минута edno23.com Начало контакти […]

 6. Lady Frost каза:

  Айде сега, оправдания… Нямало да й стигне една година… Реално, трябват ти около 15 минути и правилния мъж. Та не се дърпай, ами действай.


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s