Имате право да ме убиете с камъни

В случай, че до вас не се е добрало писмото на фондация „Буквите“, ето ви малко извадки. Ако според вас Интернет не е място за литература, за изкуство изобщо или пък за персонални права, не четете нататък. Ако не искате да съдите някой вестник/блогър/телевизионен водещ, заповядайте, предотвратете всичко в зародиш…

…в мрежата се натрупаха доста качествени произведения. Предприемчиви хора усетиха това и все повече сайтове си променят правилата с най-общо на следното – „Вие пишете безплатно при нас, а ние ще ползваме безплатно произведенията ви“.

Не казвайте – „Това мен не ме касае“, а прочетете този материал на Cefules. И в него се виждат две неща – авторските права се нарушават много, а авторите нямат никаква представа какви точно са им правата, как да ги защитят и най-вече – какво да правят, ако все пак се случи нещо подобно.

Фондация „Буквите“ подема инициатива за „просвещаване“ по въпроса. На 29.01.2010, от 18:30 в читалище „Хайтов“, ще бъде изнесена лекция на тема „Защита на авторските права“.

Заповядайте, входът е свободен за всички. На нея ще бъде поговорено и за нещо много важно – как конкретно да защитим правата си. Защото не само държавата, никой няма да направи това вместо нас, освен ако не е упълномощен за това. Затова ще поговорим, разясним и  основем организация, която се занимава със защита на правата ни…

Писмото няма подпис. Защото говори от името на всички. От името на авторите, на читателите, на почитателите. От мое име. И дата няма. Защото всички я знаем, знаем и че трябва да се положат усилия датата ДНЕС да постави начало на революция, за да осъмнем в едно още по-хубаво УТРЕ. И място няма. Мястото е твоят хол, спирката на автобуса, детската градина отсреща. А хора има. По спирките, градинките и трапезариите. Хора, хванали здраво частичка време, частичка свят. Хора, живеещи, за да казват, да плачат, да молят, да горят, да летят в своята частичка време, за своята частичка време, заради своята частичка време, чрез своята частичка време. Хора-светове.

Аз не искам повече грозни обири. Обири на вселени.

Advertisements

5 Коментари on “Имате право да ме убиете с камъни”

 1. copingkoala каза:

  Wow… надявам се в hulite.net да не е така. Принципно ако ще се сменят правилата за ползване са длъжни да известят всички регистрани… 10х за инфото.

 2. Svetlina каза:

  Ами… Creative Commons е само пожелателно за България, не е задължително или задължаващо. Изобщо… няма нещо което да защити твоите собственически права над художествена литература в хулите.нет. Засега.

 3. картинки каза:

  Печалбари ще се намерят винаги.

 4. copingkoala каза:

  Отдолу се намира: „Текстовете и тяхното съдържание са притежание и отговорност на авторите им.“

  Това звучи добре според мен… Пък и така или иначе надали някой ще захапе моите „произведения“ ;)

 5. Svetlina каза:

  Това предупреждение няма юридическа стойност. Само освобождава собствениците на сайта от отговорност.


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s