Колко милилитра са три пръста вода?

Дойде ред да блесна и с физическите и химическите си знания. Поводът, както винаги, е непредсказуем, а решението – направо невероятно.

Ако и ПМГ Шумен да ме научи, че плътността представлява масата в определен обем, чак ХТИ София ми показа колко много видове мерителни уреди съществуват. Да, чрез съдове за измерване на обем, могат да се определят и маси, но само ако знаеш вида на веществото (или по някакъв магичен начин – плътността му). Отделен проблем е, че различните съдове имат различна точност в зависимост от формата, производителя, модела.

Влезеш ли в кухнята, става още по-зле. Готвенето на око е лесно и удобно, но не винаги е най-удачният вариант. Никога, ама никога не трябва да се консервира без точни мерки. Да не говоря пък за сладкарството, което е единственото изкуство, което е едновременно и наука.

Всяка баба и половината лелки си имат свои дози, установени с годините. Малка зелена чашка оцет на всеки голям буркан кисели краставички. Сребърна лъжичка с връх сода стига за питка като за голямата тавичка. Оная от свекъра. Шепа орехи, стиска магданоз, сол на върха на големия нож са си мерки.

А какво правим, ако искаме да работим по рецепта, дадена в грамове или дроби? Има ли ги там кибритените кутийки, маята колкото орех и четирите щипки канела?

Правим това :) Отваряме блога на Светлина и четем. В химията приемаме, че плътността на водата е единичка. Това означава, че 100 грама вода са 100 милилитра вода. Водна чаша вода от 250 милилитра съдържа 250 грама вода. За всичко останало съществуват прости таблички.

Моята е преписана от готварската книга на баща ми (да се отбележи, че е на баща ми и че той готви два пъти годишно!):

супена лъжица кафяна чаша водна чаша
(грамове) (грамове) (грамове)
вода 12 80 250
брашно 15 50 140
захар 25 60 230
пудра захар 20 50 200
твърда мас 30 80 250
течна мас 20 70 220
нетопено масло 15 70 230
топено масло 10 60 200
галета 25 50 120
ориз 20 70 220
грис 10 70 200
счукани орехи/бадеми 15 50 130
олио 15 60 230
прясно мляко 25 70 250

Специалното уточнение е, че не бива да се тъпчат продуктите, нито пък да са с връх. Това може да промени теглото на захарта във водна чаша с 30 до 50грама. Друг жокер е, че една супена лъжица представлява три чаени лъжички. Тоест 5 грама олио са точно една чаена лъжичка.

Ако пък някой има нещастието да се нуждае от идеи как да измери нещо по американските, австралийските или английските мерки, може просто да погледне тук.

Надявам се да съм в полза на някого, защото баща ми много ми се смя, докато преписвах книгата :)

Освен това се надявам някой ден да получа кекс по пощата, но това е от друга приказка :)

Advertisements

7 Коментари on “Колко милилитра са три пръста вода?”

  1. kulinarnimisli каза:

    Истината за мен се крие в кантарчето, но незнам дали ще доживея до този момент. Важно е уточнението, че една ч. чаша е например 250 мл, което е равно на 140 гр. бразшно измерено по указаният начин. Моите чаени чаши са 220 мл. Аз отдаван се каня да направя подобна табличка, но ти ме предвари.:)
    Когато възникна темата, в моят блог, ми дойде идеята да направя анкета „Колко грама е една чаена чаша брашно“ или „колко е обема на една ч. ч.“. Сега се замислям, че не е лоша идея! :)
    Поздрави и до скоро! А за кекса е наистина друга тема, по пощата незнам, но на 4-ри очи след като поотрасте бебето или в Нови пазар под лозата….

  2. Гонзо каза:

    Забелязвам проблем в таблицата. Да сравним числата за вода и мляко. Гледайки колко грама вода и мляко събира супена лъжица, си правя извода, че плътността на млакото е повече от два пъти по-голяма от тази на водага (25 срещу 12 грама). Обаче квената чашка събира по-малко мляко отколкото вода, а водната – съвсем малко повече?!

  3. Svetlina каза:

    И аз го видях това, но не исках да поправям книгата. После се замислих по-дълбоко :) Няма причина да се запазват пропорциите, понеже обемът се определя от формата. Тоест… във високо цилиндърче плътността на млякото е по-голяма от плътността му в тавичка. Особено ако цилиндърчето е много високо :) Млякото е течност, тъй че е съвсем нормално повърностното налягане да оказва видим ефект. И все пак.. не е нужно в кухнята да готвим с моларна точност, нищо че веднъж пих джин с тоник в съотношение според стехиометричните коефициенти, а не масата :)

  4. xxx каза:

    Липсва „щипка“ … Жалко. :(

  5. Svetlina каза:

    Хахаха :)
    Аз имам няколко щипки, ти да не си изгубил някоя, драги ми ХХХ?

  6. xxx каза:

    Да. Една червена и една на точки. И за двете ми е пълна мистерия колко грама олио, респективно пудра захар, побират. Надявах се да получа тая информация от горната табличка, но уви … :(


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s