Заговезни

Позасрамих се от мързела си и реших поне вечеря да се пробвам да си направя. И понеже не ми се пише какво е  пак да караш Заговезни далеч от къщи, ето една рецепта за оправяне на настроението :)

Шарено пиле

2 пилешки бутчета (горни)

1/2 глава лук

2 шепи ориз (мъжки)

бланширани зеленчуци (колкото, толкова и каквито, такива)

топено сирене (или пушено, или шопско)

подправки

Измиваш всички съдове в кухнята и слагаш две тенджерки по котлоните. В едната хвърляш лука и пилето (без да режеш нищо), сипваш щедро соев сос и чак тогава пускаш котлона. Така правят в Италия. В другата не запържваш ориза, а го вариш с двойно количество вода, малко олио, малко сол и капка лимон (или две капки лимонов сок). Така правят във Франция, а лимонът е, за да остане оризът бял. Вадиш бланшираните зеленчуци от хладилника и ги разстилаш в тавичка, така че да се поразмразят. Шопското сирене пък стои близо до котлона, за да стане почти течно. След една вафла време оризът трябва да е попил водата и се маха от котлона. Изсипва се при зеленчуците, всичко се разбърква и може и да трябва да се добави още сол. Аз съм карък и трябваше пак да вадя солницата. Долива се още една част вода (тоест колкото беше оризът в началото или повече). Когато месото замирише хубаво, но още не се е разпаднало, се вади. Ако не го виждате от пяна по повърхността, другия път измийте кръвта преди да го готвите. Аз си го виждах. Този път. Месото изстива бързо, ако се сетите да излеете бульона. Бутчетата се разрязват на половинки. Редят се върху ориза и отгоре се намазват с шопското сирене. Цялата работа влиза във фурната за половин час на около 200 градуса от всички страни.

Който иска да си цапа лъжицата за сладолед, може да сервира ориза на топки като гарнитура на месото, но аз държах да го оставя като канапе, за да си личи какъв майстор съм и как цветовете и вкусовете не са се смесили, нищо че обикновено се стремя точно към съчетаването им. Шареното пиле е нещо специално и определено всяка година бих заговявала с него. Или пък всяка неделя :)

Advertisements

2 Коментари on “Заговезни”

  1. boredmi каза:

    Мхмм…. прилично, прилично. Ако пък някой ден решиш да се утешаваш с Пандишпанчо Кекс, не му слагай спрайт там, където пише „беазлкохолно“… формичката ти за кекс никога вече няма да бъде същата!

  2. Svetlina каза:

    Хахаха :) Не съм убедена, че спрайтът е причината, понеже мойта маминка го прави с газирана вода. От друга страна… аз си нямам формичка за кекс така или иначе :)


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s