Моят пост е най… дълъг

Изобщо не е вярно, че не си го мерим. Мерим си го и така ни харесва. Не, жените, а хората. И ако при животните конкуренцията е за територия, за женска, за храна, при нас е просто ей така. За спорта. За удоволствие. За собствено удовлетворение.

Лошо няма да търсим щастието и да си го намираме, без значение колко нелогични неща ни правят щастливи. Обаче едно е да имаш по-хубава рокля от колежката или да пишеш по-красиво от другарчето по чин, друго е да започнеш да се конкурираш за… хорското мнение.

Някакси преживях момента, когато в бглог сложиха положителни и отрицателни оценки на публикациите. Съгласяваш се – плюсче. Не си съгласен – минусче. Докато не видях как големи хора започнаха да си следят оценките, прочитите и коментарите, как се състезават, как се засягат, как се подозират един друг за примерно единствения минус на някое писание.

С ужас прочетох новината, че вече и в Уърдпрес може да се оценяваш. С една идея по-добре изпълнено, признавам си. Оценката от 1 до 5 не позволява на автора да изчисли колко точно единици е получил. Пък и… да имаш едно е много по-добре от това да имаш минус, нали :)

От друга страна, не мога да измисля нито едно оправдание за съществуването на оценки на коментари. Добре че повечето хора, които чета се проявиха като разумни и не се възползвахаот тази опция.

Отварям тия дни добре забравения wayn.com и що да видя? Раздвижено, нашарено, много хубаво го направили. Можеш сам да си оправиш профила, да си избереш теми, шрифтове, фонове, уиджети.

И опа… оказва се, че другите потребители могат да те оценяват. Всеки може да види кой как те е оценил (не само снимките ти, блога ти и вицовете ти, ами и теб като личност) и една стройна табличка изчислява средната ти оценка. Първата ми мисъл беше, че ако не харесвам някого, определено няма да му дам никаква оценка. Втората беше, че не искам този, когото оценявам с 3 от 8, да знае, че точно аз съм му писала тройката. Третата беше „Олеле! Не искам да ме оценяват по ТАЗИ таблица!“.

Според речника pest е вредител. Такаааа… колкото и да се стараеш, няма как да изпаднеш повече от лалугер, дотук добре. Обаче защо да си секси е повече от това да си приятелски настроен? Защо да си суперзвезда е повече от това да си муза? И защо притежанието на 1 лалугер и 3 суперзвезди те прави секси, докато притежанието на 1 супрзвезда и 3 лалугера те заклеймява като откачалка?

И кого от приятелите си бих класирала като Worth a Look?

И защо ми е чак пък толкова да се излагам? Да тръбя какво мислят хората за мен, знаейки, че в такива класации не всеки е честен, да не кажа никой.

Ехо, народееее, петима от вас ме намират сексииии (от които трима ме мислят за готина, а двама за откачена, но петима се чувстват длъжни да добавят малко от куртоазия).

И не се шегувам, нито пък развивам теории. Неотднавна получих серия гневни писма на тема как смея да оценя някаква снимка с 4, а не с максималното 5. Тъй де… разправях аз, че меренето е важна част от живота (й).

В реалния свят може и да е полезно да се оглеждаш, да проучваш какво могат другите и какво са постигнали, да пресмяташ с какви препятствия можеш да се справиш… Да. В реалния свят сравнението, меренето, те придвижва в някаква посока. И се прави наум. Обаче кога решихме, че трябва дотолкова да се разкрием онлайн, дотолкова да споделим мислите си, дотолкова да заживеем по/чрез жиците, че да извадим наяве всяка мисъл, всяка мъъничка идея, да загребем в себе си до дъно и всичко да изсипем навън? Включително куртоазията и лицемерието. Мдам. Вълкът кожата си не мени и където и да се появят хора, рано или късно, явно или скрито, почват да си мерят… самочувствията.

И понеже на всички са им големи, почват и съвети да раздават, за което най-искрено им благодаря. В случай, че някой ден вдигна температура и се зачудя дали да изляза навън или да пусна някой браузър, това ще е нещото, което да ми напомни, че в парка е най-хубаво. Мхм… приятният спомен за онлайн меренето на либидота :)

Advertisements


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s