Ляво и дясно, брех че различно

Едните могат да смятат, другите не. Едните могат да напишат „алгоритъм“ без правописна грешка, другите могат да измислят такъв. Едните пеят и танцуват, другите асфалтират под наклон 12%. И в това няма нищо лошо или ненормално.

Разбира се, много могат да пеят средно добре, въпреки че могат да чертаят равностранни триъгълници на ръка. И обратното. И в това също няма лошо.

Така. Има логическо и творческо полукълбо. Или ляво и дясно. Само не разбирам защо някой би тръгнал да твърди, че не само притежава всички способности и от двете, ами и че те са му развити до малко над човешкия максимум. Или пък разбирам?

Предимно логичен човек: За да определиш „силата“ на една тенденция, е необходимо да изследваш  растежа и развитието й, а не да преброиш повлияните или да сметнеш отношението повлияни/всички в обществото (изследваната група).

Не чак толкова логичен човек: Ако тенденцията влияе на 70% от изследваната група, не е необходимо да обръщаш внимание на изменението й в някакъв си там период. Трябва да се притесняваме, а не да смятаме.

Предимно логичен човек: Ако тенденцията е засегнала цели 70%, не трябва да се притесняваме, защото 70% така или иначе не се притесняват, а малцинството са онези по-малко 30% изследващи.

Сериозно. Ако 70% от обществото се промени в някаква посока и тази промяна продължи да засяга все повече хора, кое е по-правилно? Да приемем промяната за нещо нормално/натурално/правилно/естествено или да се опитаме да я обърнем?

Съжалявам. Статистически второто е невъзможно, а логически и ненужно. Ако броят хора-амфибии се увеличива, значи си съществуват предпоставки за това явление и колкото и да не им е приятно на хората-чучулиги, да речем, очевидно предпоставките за съществуване на чучулиги са по-слаби от предпоставките за съществуване на амфибии. Не казвам да ходят да се учат да дишат под вода, но казвам да не се притесняват за амфибиите и да не ги съжаялват.

Life is an ultimate survival. И за леви и за десни.

Не, наистина не разбирам защо някой би тръгнал да твърди, че е безкрайно ляв и едновременно безкрайно десен. Щом изобщо ти е хрумнало, няма как да си ляв :) А защо се срамуваш/страхуваш от чувствителната, от творческата си страна?

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Надявам се никой да не ме е разбрaл. Дори и грешно.


9 коментара on “Ляво и дясно, брех че различно”

  1. helen каза:

    Освен това, едното полукълбо отговаряше за позитивните емоции, а другото за гадните. Обаче забравих кое кое беше…

  2. Svetlina каза:

    Грег се опитва да ме убеди, че положителните емоции идват от едни други две полукълба и така вече 2 седмици не можем да се разберем… :)

  3. helen каза:

    Грег е мъж – не разбира от емоции :)

  4. boredmi каза:

    Ми чи така си е ами – с тия неемоционални мъже, как да няма стари моми!
    Особено пък без полукълбата (и платформите) на Светлина…

  5. teo каза:

    Леви, десни… все сме хора. Разликите между полукълбата са много полезни при диагностика и терапия на определени състояния, но мисля, че нямаме нужда от още един начин за делене на мои и твои.

    Някои хора се срамуват/страхуват от чувствителната или творческата си страна, други пък презират и опростяват логическата, просто начини да се чувстваме по-добре в кожата си, опитвайки се да се убедим, че „нашата страна“ е по-готината….

    „Life is an ultimate survival. И за леви и за десни.“ Thumbs up :)

  6. Svetlina каза:

    Това хубаво, ама горкото момиче няма грам лява страна и има невероятна дясна, но не ще и не ще да се издаде :) Нали знаеш :) Чуждата кокошка – патка.

  7. teo каза:

    Със сигурност има някаква причина да не иска, питай просто, дълбай, разбери, приеми… И на нея ще й е от полза. Мен едно време ме биха като държах лъжицата с лявата ръка, не е много готино и може примерно да ме накара да искам да крия лявата си страна…

  8. helen каза:

    дясната

  9. teo каза:

    така де :) права си, така е като се опитваш да живееш нормален живот с „приятна“ разсеяност… ;)


Твоят коментар