Който може, нека готви!

Другия път ще знам! Ако в рецептата за сладко пише, че глухарчетата имат вкус на кленов сироп, ако не са казали колко бурканчета мед се получава от 450 цвята и колко време се вари, значи рецептата не е опитвана, а преписана.

Онова нещо в двете бурканчета определено не си е запазило цвета на жълтурчета, а лъжичката лимонтузу съвсем не успя да задържи гъстотата, каквато я исках.

От друга страна може да съм намерила рецепта за маджун :)

Карай :) Тая седмица ще пробвам по друга технология, може и да стане :) Авторът звучи като някой, който е пробвал. Въпреки че идеята за 3 нощи варене на 2 буркана, може да убие дори моя ентусиазъм.

Но не и този на Мили. Тая жена ме посрешна с набрашнени ръце и ееей такава усмивка. Ох…. не знам как не умрях от кеф или преяждане. Имаше вермут с водка, имаше италианско предястие (което ще си открадна, пък!), имаше вино, „бейби грахчета“ с най-бялото пиле, което съм виждала, имаше домашен хляб със сусам, имаше невероятен домашен хляб със сусам, имаше тарта със сладко от черни череши, имаше крем от белтъци, имаше летящи късметлийски дракони… Наистина не знам как не умряхме.

А на сутринта в 11 и нещо, ме питаха какво искам за закуска :)))))

Мили, обичам те! Ако С. не те обича (= не ти изяде всичките манджи), ще го набия!

Advertisements

4 Коментари on “Който може, нека готви!”

  1. boredmi каза:

    За бой не знам, щото няма да помогне, но ако си навита да дояждаш това, което той не може… няма да се разсърдя!

    Втората технология за мед звучи по-компетентна определено… само не знам кой би имал нерви да вари на бавен огън 3 дена кило субстанция с неясни вкусови и лепкави качества :)

  2. Svetlina каза:

    Хахаха :) Както установихме вчера и установявахме цяла събота, моят стомах е неспособен да събере всичките ти вкусотии :)
    А аз знам кой би могъл да вари 3 дена 1 кило мед – ще да е някой, който има остра нужда от кола маска :)))

  3. kulinarnimisli каза:

    Привет, имала си приключение. Хаиде питай за домашният хлеб със сусам, за рецептата искам да кажа. ;) Сладкото от глухарчета иначе е много яко! Маминка слага вътре и резен лимон! Според мен прилича на желе от дюли. Успех следващият път ;)

  4. boredmi каза:

    Хала (традиционна еврейска рецепта за хляб със сусам или маково семе)

    Съставки:
    1 с.л. суха мая
    1 с.л. захар
    1 ч.ч. хладка вода
    500 гр. брашно
    2 с.л. растителна мазнина
    2 яйца, леко разбити, плюс още едно за намазване
    щипка захар
    сол
    маково или сусамово семе за поръсване

    1. Маята и захарта се смесват с 1/2 ч.ч. вода. Сместа се поръсва с малко брашно, покрива се и се оставя да преседи 10-12 мин., докато на повърхността се появят мехурчета.

    2. В сместа се разбиват 1 с.л. сол, мазнината, останалата вода и яйцата, след това се добавя брашното – отначало бавно, докато се абсорбира, после по-бързо. Меси се 5-10 мин. докато тестото започне да се отделя от стените на купата.

    3. Тестото се прехвърля в намаслена купа. Покрива се с чиста кърпа и се оставя на топло за 1 1/2-2 ч., или докато удвои обема си.

    4. Тесото се изсипва на набрашнена повърхност, замесва се леко и се връща в купата. Покрива се и се оставя да престои в хладилника една нощ.

    5. Тестото се изсипва върху набрашнена повърхност и се размесва докато стане гъвкаво и лъскаво. Разделя се на две равни части, а всякa от тях се разделя на три. Всякo парче се разтегля на дълга „наденица“.

    6. Краищата на всеки три парчета се слепват и парчетата се сплитат на две плитки. Хлябовете се преместват върху набрашнена тава и се оставят да преседят 1 ч. или докато удвоят обема си.

    7. Фурната се загрява до 190 градуса. Останалото яйце, захар и сол се разбиват, хлябовете се намазват с тях и се поръсват със сусама/маковото семе. Пекат се 40 мин. или докато покафенеят.

    Рецептата е за два хляба, и е взета от книгата The Complete Guide to Traditional Jewish Cooking.


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s