Няма вече деца

Ако някой се чуди кое момиче се кискаше така гръмогласно в автобус 404, не мога да му помогна. Или пък мога. Мога да му препоръчам един кратък разказ на О`Хенри:

…Тука страшно ми харесва. Никога досега не съм живял на открито; но по-рано имах питомна сарига, а на последния си рожден ден навърших девет години. Много мразя да ходя на училище. Плъховете изядоха шестнайсет яйца от шарените кокошки на лелята на Джими Талбът. В тази гора има ли истински индианци? Дайте ми още сос. Вятърът от какво става? Нали от това, че дърветата се люлеят? Ние имахме пет кутрета. Хенк, защо носът ти е толкова червен? Баща ми е пълен с пари. Звездите парят ли? В събота натупах два пъти Ед Уокър. Не обичам момичетата. Жаби се ловят само с връв. Биковете могат ли да реват? Защо портокалите са кръгли? А има ли кревати в пещерата? Еймос Мъри има шест пръста на крака. Папагалът може да говори, но маймуната и рибата не могат. Колко и колко прави дванайсет?..

И колко хубаво щеше да е да спра до тук. Обаче не мога да не отбележа, че такива деца вече няма. Днес децата на 10 имат скайп, гсм, фотоапарат, колекция двд-та и 3 ключа на ключодържателя. Имат си всичко, освен мечти. За тях светът е пълен с желания, които родителите по задължение изпълняват.

От друга страна как точно да обвиниш малките пухчета? Те ли са виновни, че на възрастта, на която моят баща е пасял овцете, къщата им е пълна с обезопасители, а по петите им търчат паникьосани родители – един предлагащ ръка и един – храна?

Някои от нас са започнали да четат или да учат език на 3-4. Сегашните деца на 3-4 носят памперси и карат „втори бебешки пубертет„. Прогнозирам постепенно училището да се отложи с година-две, термините „стара мома“ и „дърт ерген“ да започнат да се отнасят за самотници на възраст 55+, а възрастта за пенсия да е 76 по света и 86 в България.

Глезотии! Разглезени, разлигавени, развалени принцески и принцчета! Вечно смучещи, вечно изискващи, нищо не правещи мърди. Това произвеждаме в момента.

Бъдещето принадлежи на травмирани получовешки полуличности. Те, горките, ще си спомнят как на 3 са седяли на гърне, как не 4 баба им ги е изпишквала на спирката с лице към всички хора, как на 5 са играли само с майките си и как на 6 някой друг им е връзвал обувките. Какъв човек бих била сега, ако навремето мама ми беше казвала „седни там и не мърдай“, „недей, малка си за такива играчки“, „кажи ми, ако някой те закача“, „моля те, облечи се“?

Майките трябва да са авторитет, а не камериерки или робини. Същото важи с двойна сила за бащите. Татко, който не може да приспи детето си за 30 минути, не е никакъв родител, питайте Бавачките. Ама за да си авторитет, трябва да се харесваш. Те, сегашните родители, ако се харесваха, щяха да гледат децата си така, както те самите са възпитавани, но не го правят, нали?

По площадките има бебета, заедно с техните фамилии, люпещи семки, както и 17годишни пикльовци, пиещи бира, стъпили по пейките. Дам, губи се една възрастова група. Те са в моловете, на уроци по кик бокс или пред някой монитор. И не го казвам от позицията на някой въздухар, който си стои заключен вкъщи. Казвам го аз, която доскоро бях детегледачка, аз, която имах училищен двор под прозореца си, а сега – площадка. И аз, която с очите си видях 13годишен сополанко по шорти и бяла тениска със златна гривна на ръката.

Едно е да не харесваш средата, в която си израснал и да искаш повече за детето си. Друго е да наричаш детето си бебе и да го вържеш в количка за 3 пъти по-малки човечета. И съвсем трето е да си родиш човек негоден за друго, освен да бъде зависим (от теб). Завинаги.

И така. Не харесвам сегашните деца. На тях не им се позволява да бъдат деца, като Джони от разказа на О`Хенри. За сметка на това от тях се очаква да имат бебешки кризи, по-късно – пубертет, зависимости от скъпи препарати, остра нуждат от high-tech приспособления, от платен секс, от домашна помощница… и  притежанията им да се изчерпват с „недекларирани приходи“.

Advertisements

6 Коментари on “Няма вече деца”

 1. Bain каза:

  Децата трябва да страдат. Да бъдат ритани и връзвани, за да не правят бели. Насилието още от малки ще ги научи да бъдат хора. Здрава ръка, това се иска. И ти, която се оплакваш толкова, накрая ще имаш същото дете, защото няма да ти стиска да покажеш твърда ръка, както не стиска на повечето родители.

 2. Svetlina каза:

  Насилието ще ги научи да са насилници, смешен малък :)
  Питай Божидар дали ми е мека ръката и колко пъти съм разплаквала момето, което гледах.

 3. teo каза:

  Все се надявам, че „изключенията“ бавно, бавно ще обърнат правилото :)

  Днешните деца не се различават от които и да било други такива, просто средата е малко по-различна и довежда до по-благоприятни условия за развитие на горе описаните деца или по мои наблюдения и на деца, които на 4 вече учат китайски, ходят на различен курс всеки ден и имат тефтерче с програмата си…

  Но в крайна сметка всяко предишно поколение вижда много кусури на предишното и неща се повтарят, така че далеч не сме стигнали дъното ;)

 4. Иван Е. каза:

  Четейки по-горните постове на хората пред мен ще кажа само следното.
  Всяко насилие, което се упражнява постояно на каквато е да е била възраст било и то най- малка поражда насилие в малко по -голяма възраст.Да не забравя ме ,че боя не замества любовта ,която не можем да дадем на своето дете ,а забързаноста на ежедневието ни не ни оставя много възможности за избор.Истината е ,че детето се учи най-добре от постъпките на своите родители ,не бива да очакваме то да не прелича на нас и колкото повече внимание му обръщаме ,учим го на ценостите на живота толкова то ще е по -подредено ,по възпитано и….
  Никой неможе да замести майката и бащата на едно дете ,но възпитанието му е до голяма степен роля на неговите родители ,роднини..защото ако те ги няма -тяхната роля ще поеме улицата и другите средства за масово осведомяване -телевизия ,радио интернет….

 5. Маркуча каза:

  Така написано, излиза, че отглеждаме консуматори. Добре пригодени за живот в консуматорско общество, с извинение за клишето. Добрата новина е, че все още има любопитни деца — в метрото за 7 спирки време едно малко момиченце обсипа с толкова въпроси бедния си баща, че горкият едва смогваше да отговори на един въпрос докрай.

 6. Svetlina каза:

  Ами такова отглеждаме. Това е, за да си въобразим, че сме потребни някому.
  И аз знам едно такова момиченце. В трамвая задаваше въпроси на мен, майка си и плюшената ми раница-куче. Сега остава да се намерят и две неподтиснати (непрезадоволени) момченца и надеждата ще се върне :)


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s