Как е обратното на утилитаризъм? А на мрънкане?

Това е блог, тук есета  не се пишат, форма няма, стилът е самобитен. Обаче четящи има, така че първо ще кажа няколко думи прости :-Р

1. Няма да ходя в ресторанти, където трябва да си извадя пръстчето от ръкавичката и да си скролвам или избирам менюта от тач скрийн или тач пад. Няма да ходя в ресторанти, където на съседната маса някой си проверява фейсбука, сменя си скайп статуса или цъка флаш игрички. И определено няма да ходя в ресторант, където сервитьорът само носи сметката. Аз искам да бъда обслужвана, обгрижвана, искам да плащам не за храна, а за атмосфера, за отношение, за почивка, за флирт с метрдотела, за шанса да гледам някого с влюбено-влажен поглед над кана с вино. И там изобщо не ми се вписва техниката. Ресторантът не трябва да е място, където буташ храна в устата си, това можеш да го направиш и на спирката на автобуса. Само аз ли свързвам ресторантите с дрес код, свещи, пръстени, бели салфетки и празнични събития? Откога хората искат да чатят, докато консумират нещо десет пъти по-скъпо от домашно приготвеното?

2. Може да съм старомодна или консервативна, ама… да се оплакваш, че някое заведение те кара да платиш преди или без да консумираш, е малко… Само аз ли се сещам, че в заведенията не се консумират напитки, а среда? Ти си отишъл там, за да се забавляваш, за да слушаш нещо, за да видиш някого, за да си стоплиш краката, за да разгледаш новата сервитьорка, за да удариш някое завоевание. Ако ще и насила да са те завлекли, заради теб някой е трябвало да остане навън (теоретично). Ето, аз примерно никога не си поръчвам бутилки по дискотеките, обаче винаги танцувам и винаги ми е хубаво. Това значи ли, че не ползвам услугите на дискотеките? Не, разбира се. Ами, значи ще плащам.

Малко по-сериозно сега :)

Тая идея с електронните менюта е готина. Клиентите си получават храната по-бързо, заведенията имат повече клиенти (щото те и си тръгват по-бързо), поръчката никога не е объркана, никога няма дупка от цигара точно на мястото с цената на телешкия език. Само дето съм убедена, че клиентите, които искат да бъдат обслужвани на конвейр, ще идат в закусвалня или кръчма, а не в ресторант. Представям си такива неща в Останкино :) Според мен така ще изгубят редовни клиенти, а хората ще започнат сами да си готвят. Ако искам да се чувствам като всеки друг, защо да се разхождам до ресторанта? Виж… за бързи закуски… перфектно. Там отиваш гладен, даваш 80 стотинки и си тръгваш. Само дето май тия стотинки няма много да покрият разходите за покупка на таблети. Вероятно ще е полезно за заведенията с външни маси, където не винаги персоналът може да забележи клиентите. Представям си обаче кварталната пицария, където по външните маси сядахме само аз и Божката и хората с кучета :) По-добре да изчакам момичето да ми вземе поръчката, вместо да им купувам нов хардуер :)

Като цяло… това е едно прекрасно изобретение, което обаче е ненужно. Когато истерията/модата премине, съвсем никой няма да има полза от него. Мога да го сравня единствено с бебефоните, чиято единствена функция е да предават на майките звук, когато вампир/крадец/призрак краде/убива/приспива бебето в другата стая. В едни по-специални филми.

Кувертът е достатъчно стара традиция, че да го считаме за успешен похват. Чрез въвеждането на задължителна миза за консумация заведението заявява, че си знае цената. Че тяхната атмосфера не е за изхвърляне. Намеква и че са сигурни, че и клиентите им ги оценяват така. Това е като на  Кока Кола рекламите.

Кока Кола ви пожелава весела Коледа (ние знаем, че вие ни знаете).

Искаме ви куверт (всички знаем, че си струва, нали).

Клиентът е доволен, че посещава специално заведение, то пък е доволно, че клиентите са доволни (и способни да платят заплатата на бармана).

Не виждам минуси в системата. Кувертът не оскъпява нещата, защото „таксата лукс“ така или иначе си се плаща. Дали ще е в цените на напитките, дали ще е на входа… А защо не и разпределена по трите пера :) Който иска да слуша музика или да вечеря без да плаща над цената на продуктите (плеъра), да ходи на лятно кино пред НДК и да премине на суровоядство. И без това такъв човек не е нито клубен човек, нито гастроном, нито дори хедонист или егоист.

Който не може да си позволи таксата, също няма право да се сърди. Поне не на заведението, защото ако наистина е ценител или обича да си одставя удоволствия, ще знае и че те струват нещо и че готвачът/певецът трябва да се уважават.

По-сериозно от това… догодина :)

 

Advertisements

7 Коментари on “Как е обратното на утилитаризъм? А на мрънкане?”

 1. helen каза:

  Хм. И аз я видях публикацията днес… Малко смешно ми стана – като някои, които като им даде фирмата ваучер за телефон на стойност до … да кажем 1200 лева … и те питат „не може ли да взема два телефона?“ хаха. щото видите ли ще им „изгорят“ парите до 1200 лва.
  но това с куверта май наистина е стара практика …. в днешно време май по друг начин се прави. но да не идеш на куин рок събитие заради „висок“ куверт звучи … ами смешно ми звучи.
  аз, бтв, видях една друга публикация днес, която ме впечатли … ама да не ти спамя коментарите

 2. Svetlina каза:

  Хаха :) Дай де :) В спора се ражда… спорещият :)

 3. Svetlina каза:

  Ха :) Коментарите под оная публикация не ги разбирам, но да – 200лв куверт са нещо много хубаво :) Заведението си е избрало таргет група и си го афишира. От друга страна в Студентски почти всяко заведение ти излиза над 50лв на глава (вечер).

 4. helen каза:

  Друго имах предвид. И ти ли само коментарите четеш? :) (на дългите публикации)

 5. Svetlina каза:

  Напротив :) Изчитам всичко :) Само на рекламата за отслабване не цъкнах, че ми се видя подозрителна – на каката й бяха изчезнали стриите :)

 6. helen каза:

  Аз пък тази реклама дори не я видях :)
  Но по дефолт всички такива реклами са подозрителни.


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s