Пълен фарс

Днес присъствах на първата си конференция. И… ew, както би казал Клим. Бяха наредили столчета покрай стените на физкултурния салон на университета, бяха облекли 5-6 първокурснички в чаршафи и пердета, бяха накарали някакъв младеж да пуска само по минута от всички химни, които знам, и някакси бяха намерили най-лошо работещите микрофони в страната. Момите символизираха различните лица на България – дева, олтар, огън, вода, слънце. Не знам числото 5 с какво е специално, кой реши, че това точно е България и това какво общо има с 24 май и „Информацията – фактор, мисия, истина“, но пък едва чувах какво говореха и за малко да си отхапя парче от устната, щото според нашата преподавателка смехът показва колко сме некултурни. Един човек беше в расо, седнал на пиедестал, прегърнал момченце в бял чаршаф, и двамата размахваха ръце от време на време. Всякаквите културни светила явно знаеха програмата наизуст, защото изобщо не й обръщаха внимание. За сметка на това им бяха зачислени две момичета на токчета и с носии и едно момче с носия и факла. Двадесетина мъченици пък бяха наказани да носят тоги и да седят под портрета на Св. Св. Кирил и Методий.

Помъчиха ни час – час и нещо и ни разделиха на секции. За моя доста голяма изненада секцията по ИТ не разполагаше с никакви технологии. Да си знам друг път да не стоя будна до един да правя презентации! Преподавателите седяха на барбарони (пуфове), студентите се опитвахме да не се смеем много-много и да не се слушаме изобщо, а една група направо бяха решили да пропуснат събитието и да не си четат доклада. Тази изненада вече не беше голяма, предвид, че нашата преподавателка също липсваше. Имаше само преподаватели, които не знаеха какви проекти са ни възложени и не знаеха какви въпроси да ни задават. О, и бяха само от нашия университет.

Второто пленарно заседание се изрази в преговор на всичко казано в трите секции, който обаче никой не чу, заради прекрасните микрофони, както и заради блестящата идея на организиращата професорка, да хване да подписва книжки и да попълва протоколи. Впечатлително беше как ни помолиха да станем и да запазим минута мълчание в памет на някакъв починал професор и как ние наистина станахме, нищо че не му чухме името. А най-впечатлително беше как накрая поискаха разрешение от професорката (или професора всъщност) да закрият конференцията. Сигурно защото вече нямаше над какво да заседаваме.

На така наречената конференция присъствахме петнайсетина задочника в черно и бяло, двайсетина души на възраст над 60 (очевидно академични величия), първокурсниците с пердетата и някакви редовници, които търсеха професорката. Добре че столчетата бяха нарядко, иначе салонът щеше да е наполовина празен. Не можах да разбера кого обогатявахме на тая конференция, нито видях опит мен да ме обогатят. А най-малко пък разбирам защо изискванията за външния ни вид бяха повече от изискванията за проектите.

Единственото, в което намерих логика, бяха оценките, които получихме. Протоколът е пълен с шестици от горе до долу. След конференция-фарс и, смея да кажа, академичност-фарс защо пък и оценките ни да не са фарс? И смятам да избягвам всякакви конференции вече, ако ще и да ме мислят за инфантилен илитерат и профан :)

Advertisements

6 Коментари on “Пълен фарс”

 1. филми каза:

  Напълно съм съгласен по отношение на фарса, доста пленарни заседания са отврат.

 2. helen каза:

  звучи ми като сектанска сбирка :) с тия раса, химни и чаршафи :)

  http://twitpic.com/5160o0

 3. Svetlina каза:

  Ммм :) Червено определено е по-добре :)
  Щеше да е сектантско, ако имаше някакъв общ замисъл (извън показването на пердета и чаршафи).

 4. helen каза:

  всъщност се води „розов“ по документация :)

  мноооого е готин :) между другото аз използвах думата „розов“ не буквално, а като обобщаващо понятие, което включва: „красив, цветен, женствен“…бих си купила и бял, червен, лилав, син или дори зелен … но накрая си избрах този в магазина от това, което беше налично

 5. Svetlina каза:

  Винаги се избира от наличните или от широкопопулярните. Щото иначе като ти дотрябва да смениш някой чарк, ще има да си чааакаш и да викаш Неволята… И честито за розовия :)

 6. Яна каза:

  КОШМАР!!!


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s