Супер дупер специални бургери

Днес ще си играя на автор на кулинарен блог. Първо ще напиша увод как от най-малка обожавам бургери, ако ще и през 90та те да са били прости сандивичи. След това ще възпея любовта си към кюфтетата във всички техни форми, ще напомня с линкове за моите кюфтета от риба тон, от ориз, зеленчуци и извара, за това, че мога да готвя картофени кюфтета с Божката на рамене. Може да направя лирическо отклонение и да ожаля някой мой препечен шницел или онези гнезда, дето сама си ги ядох, щото Миро не дойде.

И ще сложа снимка на крайния резултат :)

После рецептите.

За соса опичаме една червена пиперка, обелваме я, цепваме я на две и я запържваме, вадим я от тигана и задушаваме   половин-една глава червен лук (адаптирано от оригинална рецепта със стар лук, който ми беше една глава и не исках да го хабя), нарязан на ситно. Когато стане прозрачен (или прозрачно червен), добавяме наситнени листа целина (керевиз, де). Докато той омеква, настъргваме два домата. Сипваме ги при лука, добавяме малко сол, захар, черен и червен пипер. Аз сложих и домашна вегета (домати, чушки, лук, морков, магданоз) и сос Уорчестър. Сгъстяваме на бавен огън и под капак. Нарязваме чушката на много ситно и я прибавяме в тигана, чак когато всичко е готово. Понеже ще ползваме соса за бургери и ни трябва гъст, може да забъркаме и кашичка с брашно или нишесте.

За яйчената плънка разбиваме две яйца и прибавяме натрошено сирене около чаша. Подправяме с индийско орехче. Загряваме олио в тигана, нареждаме формички за курабийки и ги пълним с яйчената смес. Пържим и от двете страни, докато стане светло кафяво. Черните по-долу са само за демонстрация какво не бива да се прави. Формичките се вадят на салфетка, за да се отцеди мазнината, после се обикалят с ножче, фигурката се притиска с вилица, плюеш си в пазвата, намокряш си пръстите и измъкваш формичката. Ако имаш сто и искаш да изцапаш всичките, не е нужно да се гориш като мене.

За кюфтетата от леща сваряваме леща с подправки – сух лук, червен пипер, къри и кимион. НЕ ПРЕСОЛЯВАМЕ. Изсипваме водата и смачкваме всичко с клъчник. Чукваме едно яйце, добавяме лук на ситно и целина (защото нямах магданоз). Ако не е достатъчно гъсто, добавяме и галета. Правим сплескани кюфтенца, овалваме ги в галета и ги пържим. Колкото повече, толкова повече.

Две глави лук се нарязват на едри полумесеци и се задушават в олио (без сол). Когато стане напълно готов, се сипват 50гр ракия и се оставя да изври. Ей такъв цвят трябва да се получи:

За хлебчетата на известната леля Наска правим кладенче от брашно. Сипваме супена лъжица сол, чаена лъжичка сода и към чаена лъжичка оцет. Шупва. Отделно сме поръсили кибритена кутийка мая със супена лъжица захар. Когато маята живне, се сипва при брашното. Чукват се две яйца. Накрая се добавят 3 с.л. олио и малко хладка вода. Бърка се с дървена бъркалка, а после се меси. Трябва да се получи доста жилаво тесто. Покрива се на топло за 2 часа, при което си увеличава обема поне три пъти. Премесва се и се разточва на не повече от 6-7 милиметра. Реже се с по-широка чаша – аз ползвах чаша за мелба. Печката се включва, прозорецът се затваря. Кръгчетата се нареждат в намазнена тавичка и се пекат и от двете страни. Къщата замисрисва на хубаво. За около 10-15 минути на тава се опичат страшно много хлебчета – поне 10, де. Понеже в тестото има и сода и мая, кръгчетата бухват поне до 2-3 сантиметра дебелина. Докато са топли, се поръсват с вода и се завиват с кърпа. Когато починат, се разрязват на две.

Непосредствено преди сервиране питките се мажат с доматения сос, отгоре се слагат лещено кюфте, лук и яйчена формичка, кисела царевица и още едно хлебче. През лятото може да се сложат и маруля или краставички, де. Препоръчително е да дам инструкции как да се декорира „ястието“ и с каква напитка да се консумира. Или алкохолна или безалкохолна, за която вече съм писала и която мога да линкна. Само дето на мен в момента само компот ми се пие. Хеленка!

В края на кулинарната публикация трябва да се каже нещо лично и съществено. Примерно, че бургерите бяха предвидени за един съученик, който си пожела да му направя топли сандвичи. После се разболя. После сестра ми каза, че ще ми идва на гости. И после ще правим изненада за рождения ден на мама.

Това е и мястото да линкна и благодаря на посестримите блогърки-кулинарки, които винаги ми дават хубави идеи.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Който няма свободенден или примерно 4 часа, да не започва изобщо. Освен това, който няма точно същите съставки и чинии, да не се и пробва :)

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Всяка връзка с реални хора и събития е случайна.

Advertisements

7 Коментари on “Супер дупер специални бургери”

  1. Змей каза:

    Ебаси! И чиниите ли трябва да са същите?!? о.О Защооооо? :D
    Честито ден ден на мама и да ви е жива и здрава! :)

  2. Svetlina каза:

    Защото писането на кулинарни блогове е професия, а правенето, или модерното адаптиране, на рецепти от блогове е изкуство само за избрани.
    А на мама чак в понеделник ще й честитим. Дотогава сестра ми сигурно още сто пъти ще й каже колко е студено в Шумен. Ама пък си струва :)

  3. tutankhamon661 каза:

    Е, това e! Жената винаги го обръща на изкуство.
    Аз блъскам, каквото докопам, и после ……. най-важното.

  4. перилни препарати каза:

    Дали да не взема и аз да се включа. Бургерът в Бълагрия се отличава с типично нашенския си стил на правене на нещата и според мен докато тук не се промени това, отново няма да я докараме до никъде.

    –––––––
    http://www.supermag.bg

  5. justjulia каза:

    Всяко супер дупер нещо е изкуство … дори бургери с леща, което крайно ме изненада. Иначе питките дълбоко и силно ме впечатлиха, твърдо ще се тестват и в домашни условия.

    А пък ако изобщо мога да ти оправя местата, които са ти твои, демек като родни и т.н. – направо ще се гръмна … и тайничко и благородно ти завиждам :) Аз си имах само една единствена Силистра и вече и нея си нямам.

    Но се сетих какво подарихме на майка ми за юбилея … благодаря, че ми създаде мозъчна гимнастика. И да споделиш какъв е/ ще е подаръка на твоята

  6. Svetlina каза:

    Ужас! Силистра! Като знам какви хора знам от там…
    За другото друг път :) Само да кажа, че сестра ми ги харесала и днес се обади да пита за рецептата :)

  7. justjulia каза:

    Това е, защото не познаваш хората, които аз познавам от там :-P Даже исках навремето там да се местя да живея, пък после малко плановете взеха, че се промениха.


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s