Настройвам се

Как за какво? Настройвам се за учене на иврит.

— Белите деца не можели да плюят ли? — възкликна Пипи. — Ти не знаеш какво говориш. Те се учат на това още от първи клас! Плюене на дължина, плюене на височина и плюене със скок. Ех, да можеше да видиш как плюе учителката на Томи и Аника! Тя взе първа награда по плюене със скок. Когато скача и плюе, целият град ликува.

Advertisements

10 Коментари on “Настройвам се”

 1. Маркуча каза:

  Свирни, ако ти трябват книжки.

 2. Svetlina каза:

  Пипи или по иврит :)

 3. Маркуча каза:

  И двете :) Имам учебниците на Lambdin и Weingreen, първият е на руски, вторият на английски. Не знам как си разбрала, но горният параграф ми е почти най-любим от книжката за Пипи, заедно с още няколко :) Не очаквах някога да го чуя цитиран.

 4. Svetlina каза:

  :)))) Мъже!
  Как изобщо предполагаш, че мога да УЧА от нещо електронно :) Книга си трябва тука – да си подчертавам, да драскам и да заспивам върху нея. Освен това трябва да мога да я извадя по средата на пазара и да кажа две кила такова :)

 5. Маркуча каза:

  А-а, не давам да ми ги драскаш! Към книгите изисквам почтително отношение. Ако ще драскаш — изщракай си ги на копирка или направо ги разпечатай от „електронното нещо“, дето ти го пратих (с цел да видиш за какво става дума, не за друго).

 6. Svetlina каза:

  Имаш изначално грешни представи. Разликата между книги и учебници е от земята до небето! Отделно че драскането е изкуство :) Знаеш ли… някога е имало точно такова маргинално изкуство – когато преписвачите, примерно на евангелия, са си дописвали свои коментари и мисли в маргините на копието. Аз да се направя на умна…

 7. Маркуча каза:

  Хубаво, разясни ми разликата, отворен съм да чуя ново мнение. И аз правя разлика между книга и учебник — където може тук-там да отбележиш нещо с молив, — но в случая считам, че става дума за книги, вероятно защото досега не съм виждал учебник с твърди корици. Може пък да става дума за някаква емоционална стойност, понеже ги търсих дълго и купих с удоволствие.
  Относно бележките — знам (да не мислиш, че само ти си умна ;) Убеден съм, че преписвачите са прекарвали дълги дни в мислене и премисляне, преди да оставят някаква бележка — полето е ограничено, всеки коментар трябва да е претеглен, написан със скромност и разбиране. Ами ако е в някое евангелие, както уместно спомена? Най-много препратка към друга книга от Библията или пояснение към превода. Сравнявам труда на ония хора с, да речем, превод на стихове.

 8. Svetlina каза:

  Книгата е произведение на изкуството, учебникът е пособие. На едното съдържанието е отзад, на другото – отпред. Едното си държиш в библиотеката, другото ритуално хвърляш в печката след изпита по с++.
  Като отличничка от Библиотекарския, да ти кажа, че има учебници с дебели корици. ДА не ти се налага да ги отваряш обаче…
  Нееее… не са писали препратки, писали са литература. Есета. Поезия. Такива неща :) И имаш много грешна представа за техния труд. Тия преписи са ставали по време, когато е имало огромна разлика между говоримия език и книжовния. Чааак Паисий се е хванал горе-долу да опедели някакви граматически правила, леко да осъвремени падежите и тралала. Било е къртовски труд да пишат с пера, на тъмно, неща, които почти не разбират. Ама това са книги, така се пишат :) Учебниците са друга бира :)

 9. Маркуча каза:

  Значи уча от книги, не виждам друго обяснение, понеже ей това (което, м/у другото, напълно отговаря на критерия ти «две кила такова» :) )
  http://www.amazon.com/C-Programming-Language-Special/dp/0201700735/
  няма да си го хвърля в печката, ни ритуално, ни инак, та ако ще турско да стане. Не че тая гавра с C ми допада особено. Това първо. Второ, признавам, че и мен ме обхващат подобни чувства от някои преводи. Готвя wall of shame на преводачите. Трето, с прискърбие ти съобщавам, че вече на доста български книги взеха да им слагат съдържанието отпред. Долни #@!&%*~$ са тия издатели, какво да кажа повече.

 10. Svetlina каза:

  Хахха :) С тая цена няма как да е учебник :)))))


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s