По улиците на Тел Авив-Йафо – 1 част

Змейчо каза, че съм влязла в приказка. Аз пък да ви кажа, че слязох на Долната Земя. Или Горната. Абе… някакъв такъв паралелен свят, който е хем познат, хем не. Търсех неща, с които съм свикнала, а намирах неща, с които бих могла да свикна и такива, които определено ще искам да свикна да избягвам. И, разбира се, неща, с които изобщо няма да ми е трудно да свикна :)

Лиор живее на тяхната Витошка. Между магазините за бутикови рокли и старите докове, сега превърнати в барчета и  базарчета. Рокли, които са толкова… не, не странни, само… наопаки. Което там е масово, в България е по-скоро рядък кич – цветни органзи, ламета, къдрички, воланчета, дантела, ресни, пера и… и всичкото в една дреха. И магазини и заведения, които не работят в събота, че понякога и в петък. Сега, да не си кривя душата – съвсем редовно се заглеждам по поли с къдрички, по цветни рокли, къси туники с крилца, потници с дантели… и ако ровя достатъчно дълго, мога да си остана себе си и в Тел Авив.

И така :) Всичкото им хубаво, ама наопаки :) Имат молове, ама хората си разхождат кучетата вътре. Ама на входа имат пазач и детектори и ти ровят в чантата. Ама пък вътре не се пуши. И можеш да сложиш Лиор на една пейка, да се подпреш на него и да заспиш. Съвсем правилно чухте :) И се пуши в едни аквариуми или на тротоара. Нямат счупени плочки, обаче постоянно трябва да внимаваш къде ходиш, щото може да се навреш в нечия цигара. Поне рискът от прегазване е малък. За велосипедистите си има отделени места почти навсякъде, а пък колите спират по зебрите. Изобщо… хората си пресичат където и както си искат, въпреки глобата от 100 шекела (40лв).

Навсякъде колелета и мотопеди, такситата са бели, чистачите са черни, продавачките са рускини, сервитьорите са кафяви, сервитьорки почти не видях. Да бях се сетила, да си бях опреснила руския. Примерно като се загубих между Рамат Ган и Тел Авив, се спрях да питам един човек за посоката. Питах на английски дали говори английски. Той ме попита на руски дали говоря руски. Не множко. И заразмахва ръце – „Ямина, ямина, смоля, ямина“. Добре, че съм хитър и знам две от посоките и числата до десет :) А се загубих, щото имат толкова много национални герои, че има еднакви улици в различните градове. Рамат Ган и Тел Авив даже не знам що се водят различни градове, айде, различни общини може да се нарекат. А аз като се изгубя, значи много. Значи да се въртя минимум в тройна спирала около една и съща точка. Минимум час. Значи… загубих се между двете портокалчета:

Изобщо… там във всеки двор портокали и лимони, по улиците палми и кактуси. В цветарските магазини имаше коледна зведза, лалета, зюмбюл, а на едно сто места видях и теменужки :) И има едни страхотни храсти, които цъфтят в два цвята едновременно :)

Иначе е леко странно. Къщите са жълти и оранжеви, едни такива като пясък, първият етаж е с разни колони, нагоре се строят още апартаментченца, а на покривите често има градини. Има и страшно високи офис сгради, но цялостното чувство е, че нещо сериозно е объркано. Къщите са като изкълчени торти на съвсем различни пластове, нахвърляни произволно, а високите сини и сиви сгради изобщо не се връзват. Има и разни стари квартали, където е идеално за разходки – разни калдаръми и стъпала и много народ. Снимки… другия път, в процес на обработка са.

Хубавото е, че има много автобуси. Малко странно се въртят и връзват на възел, но ще им хвана цаката. До тук два пъти не уцелих къде да сляза и веднъж се качих в грешната посока. Но пък открих едни готини магазини :) Качваш се, казваш шалом, подаваш 6,60 шекела, чичкото натиска копче и от един процеп излиза билет. Ако нямаш стотинки, той ти връща ресто от една много интересна джаджа с пружинки, казваш тода и си сядаш. А може да си имаш и предплатена карта – цъкваш я на машинката, тя ти изплюва билетче и на него пише още колко  кредити ти остават. Цаката е, че с карта ти е няколко стотинки по-евтино. Има и маршрутки – монит шарут :) Това щото петък и събота няма автобуси. Само дето маршрутките са на пет минути и ако няма свободни седалки, изобщо не спират. И! И шофьорът ти отваря вратата с едно приспособление :) Като ръчка такова :) Вътре хората от задните седалки подават пари на хората от предните. Слиха? Тода.

Така… толкова за това как се разхожда из Тел Авив. Чакайте да довърша снимките и да покажа къде :)

Advertisements

6 Коментари on “По улиците на Тел Авив-Йафо – 1 част”

 1. Змей каза:

  Йей! Ти откри Долната си земя. Прекрасническо прекрасно! :)
  С голямо удоволствие следя всяка написана дума и се пренасям с теб там.
  Поздрави на слънцето там от пухкаво снежна София. :)

 2. Svetlina каза:

  Аз съм вече в София, бе пиле :) Сутринта скайп ми блести, щото Лиор седнал срещу прозореца и ми вика rise and shine, а през моя прозорец мъгла и сняг. Ама аз си обичам моите мъгла и сняг :)

  –––––––––––––––––––––––––––-
  В този така практичен пост съвсем забравих да отбележа нещо много важно – хората си мият тротоара. С такова гумено, с което ние си мием прозорците. Ето защо можеш да си ходиш вкъщи с обувки.
  И видях каруца – има си регистрационен номер, мегафон, покрив над капрата и неква кофа вързана най-отзад :) Движеше се с такава скорост, че кончето можеше да зяпа по витрините. И зяпаше :)

 3. tutankhamon661 каза:

  Каруца с регистрационен номер?
  Брей, много са напреднали тия, бе :)

 4. Маркуча каза:

  Монит шарут мислех, че има само у нас и в Беларус, Украйна, Молдова… тоя край на света :) Видя ли еврейски талибани? За ей тез люде говоря: http://is.gd/kCkVlF, http://is.gd/HtQqVA

 5. Svetlina каза:

  Ех какъв си лош :) Аз толкова да внимавам да се пазя от новини :)

 6. Lior каза:

  marko, what does that link is in connection to her post?


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s