Ани од ло йодаат иврит, авал ани охевет Хайфа

С други думи още не го говоря иврита, ама как я обичам Хайфа :)))

Я и едно коте да напиша, да подсиля момента >^:^<

Моята ненаситна и огромна Любов (Яна, не е ли по-правилно да е моят Любов?) реши да ме води на екскурзия :) Като за сефте си избрах Хайфа – майка му живее близо, а и шефът ми е от там и бях чула слухове за капучино и алфахорес. Най-организирано си седнах на д-то и проучих нещата. Нивото на моя иврит не помогна много в сайтовете, завършващи на .co.il, а в останалите се наблягаше на хумус, шауарма и места за пазаруване. В крайна сметка съставих списък с трите места, където искам да ида сега и още няколко някъде наоколо из пущинаците. Преписах си адресите и това беше :) Аз откъде да знам, че Хайфа чак така ще ме изненада?

Хайфа е град, известен с пристанище и стар квартал, немска колония и баири. Само дето обикновено влизаш в града с влак на два етажа :)))) И ама съвсем близо до едната гара са наредени британско военно гробище немско тамплиерско гробище и еврейско гробище. Не можете да познаете кое е британското, нали?

Аз очаквах да съм като в Индиана Джоунс и Свещения Граал, да разглеждам рицарски гробове, а то се оказа, че по ония времена са погребвали всичкото немец на едно място, тъй че се нагледах на женски, детски и семейни гробове. Страшно красиво, също и малко тъжно. Демонстрирам:

– страшно красиво:

– страшно тъжно:

И само в Израел можеш да набуташ в една снимка гарга, палми и гробище:

Следващата спирка просто нямаше как да я пропуснем – Висящите градини на Хайфа. И сега не искам да си представите градина с чушки и домати, а грамаден парк от три части, където хората рисуват с цветя и пътечки от бели и оранжеви камъчета. И по средата – грамаден храм с позлатен купол. Навсякъде статуи на орли и лалета, а вътре в храма ходиш бос, мълчиш, не правиш снимки и мирише на рози :) Нещото е отбелязано и от Юнеско и има защо.

Зеления докъдето ти стига погледът :) Или до оградата :)

И лалета:

И храм:

Не видях посетител без фтоапарат, ама няма лошо:

И май само аз се впечатлих от лампите с дракони :)

Food and drink: Visitors are welcome to bring their own bottle of water, but other drinks, food and chewing gum are not allowed inside the gardens.

Или може да си правят снимки тип Момичето с портокалите:

Следваща точка от плана – да изкатерим баира между средната част на Висящите градини и Парка на мира. И да снимаме къщи, които приличат на пясъчни замъци :)

Та този Mitzpoor ha Shalom е просто… отгоре на планината имаш абсолютно тиха и зелена градинка, пълна с бронзови статуи на деца и момичета е разни жувотни :) И гледка към целия град и пристанището:

И статуята на Надя:

И когато тя все пак стане голяма…

И още много много статуи – едни щастливи и успокояващи и… абе хубаво беше :)

И ядох фалафел и сладолед на пръчка (тука имат с вкус на грозде), и се возих на единственото метро в страната – има 6 спирки и всъщност катери стъпала:

И човекът от отражението :)

И така. Повече не казвам :) Смених си картинката във Фейсбук с картинка от Хайфа. В градината на храма срещнах българи. И така и не ядох алфахорес, сигурно ще трябва да се връщам :))) И без това има разни манастири и пещери наоколо и някой трябва да си завре носа да снима и да ви държи информирани и образовани :-Р

За любопитните – още 50 снимки :) Въпреки че спокойно могат да бъдат и 50 картички :)

Advertisements

8 Коментари on “Ани од ло йодаат иврит, авал ани охевет Хайфа”

 1. helen каза:

  лампата е страшна :)

 2. Svetlina каза:

  По-страшното е, че отиде над един час, докато напиша пост с картинки :))))

 3. 3mey каза:

  Лампи с дракони? Лампи с дракони! ЛАМПИ С ДРАКОНИИИИ!!! :)
  P.S. Ех, как ти се радвам каква си усмихната! :)

 4. Svetlina каза:

  :)))))))) Ти чело ли си „Завръщане във Фифлия“? За един змей с ябълки :)

  ПС: тва е по-скоро слънчев удар :) и сладолед на клечка :)))

 5. justjulia каза:

  Абе и шарено клинче :) Не се сдържах да го напиша просто. Метрото, метрото е впечатляващо. 6 спирки, ехеййй ние имаме повече – ето с какво сме пред Израел хихи.

  Много хубава тЪз Хайфа, верно … не, че има изгледи аз да ида скоро, тъй че снимай, за да пълниш оЧото (моето де, за чуждите не отговарям :))

 6. Svetlina каза:

  Ти остави, ами аз ходих само в средната част на тия висящи градини :) Имам да довършвам :))))

 7. justjulia каза:

  Ти довършвай, а ние тук ще чакаме новини ;)

 8. […] Ако ви се харчат пък 30лв, можете да посетите Мини Израел – парк макет, събрал малки версии на всички по-известни места в страната. Включително автогарата на Хайфа. […]


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s