Настоявам за обяснение

Каква беше тая вълна от мрънканици, мъдри мисли и картинки на вентилатори, сладоледи и кучета, полегнали върху купчини лед? Ще ме извинявате много, но природата (лятото) не се бори, а се приема. Вместо да ми висите по фейсбук и да се оплаквате, вземете се в ръце и го отпразнувайте това лято! Засрамете се!

И понеже е много некултурно критиката ми да е неградивна, ето няколко неща, които са НОРМАЛНИ и ПРАВИЛНИ и биха могли да носят удоволствие (удовлетворение) в горещите летни дни:

1) Летни разходки. Обуваш маратонките и дълъг панталон, мажеш се със слънцезащитен крем, слагаш сандвич+вода+книга в чантата, нахлупваш си шапката и да те няма. Дали ще се паркираш под първата трънка извън града, дали ще се качиш най-отгоре на планината, дали ще стигнеш само до градската градинка… разходка е. Подвидове разходки:

а) крадене на сливи, кайсии, дини, царевица, малини…

б) бране на билки, свиване на букети и венчета, хербарии

в) ходене за риба (аз лично нямам нищо против да ме заведат до някой язовир, да си се препичам, докато мълча на рибата и да слушам идиотски мъжки вицове)

2) Слънчеви бани. Едно, че ставаш шоколадово-красива, друго, че слънчевата светлина предизвиква образуването на разни щастливи хормони.

а) следобед на балкона. Ако добавиш и кофа слънчева вода, готово, завидяла съм ти

б) пикник с дрямка

в) ах морето

г) басейн – като не може Мойсей да иде при планината…

3) Ваканция при баба. Няма нищо по-хубаво от бабините грижи – непресъхващ поток от закуски, обеди, вечери и домашна лимонада. Можеш да спиш до късно, да не си оправяш леглото, да се разнасяш с дрехите си от преди десет години и с дни да не се решиш. Или:

а) Зимнина. Правенето на зимнина всъщност може да бъде много приятно. Какво не бих дала да мога сега да разбърквам кайсиевото сладко, да беля домати, да броя зърната бахар във всеки буркан с корнишони или да гледам как сестра ми носи килограми зеле :) Ох… и филия с лютеница, топла-топла-току що извадена от пържолника :)

б) Семейни събирания. Всички братовчеди, омазани до ушите с млечница или яйчница. Или малини :) Татковците, хванали по бира, мамите – в красиви летни рокли, а в банята се изстудява грамадна грамаданска диня.

4) Летни напитки. Колкото и да обичам чай с ром, нищо не може да надмине летните напитки. Представете си грамаден цветен коктейл, набучен със сламки, чадърчета, портокали, череши и какво ли още не. Или:

а) бира в парка АБСОЛЮТНО всеки ден след работа

б) водка с таратор

в) диня с мастика

г) узо с най-истински кристали (на балкона)

д) last but not least – бира с цаца :))))

5) Събития на открито. Винаги ги е имало, само трябва да излезеш навън :)

а) Лятно кино

б) Концерти в парка – не ми се оправдавайте, особено пък в София – има всичко – от детски концерти, през рок, та чак до джаз (Боже, 20 минути в Южния парк могат да те направят щастлив!)

в) Твои собствени събития – рисунки на асфалт, федербал, тенис на маса… катерене по съседската вишна :)

Не разбирам! Ако цяло лято не успееш да прочетеш книга, да шляпаш бос по асфалта, да хванеш тен… вината си е само твоя. 40те градуса навън би трябвало да те подсетят нещо, не да те ядосват.

 

 

 

Advertisements

6 Коментари on “Настоявам за обяснение”

 1. An каза:

  :) Ти си една прекрасна малка светулчица!

 2. justjulia каза:

  Абсолютно си права ;) Някои пък сме се затворили в още по-топлото читалище и танцуваме. Животът е такъв, какъвто си го направим и не зависи от времето, то само може да бъде една приятна негова подправка :)

 3. teo каза:

  Съгласна :)
  Само ще добавя барбекю и събиране около лагерен огън на плажа или в парка.

  И определено само законно бране на каквото и да е, а не крадене ;)

 4. Svetlina каза:

  Така сте вие сгодените – законосъобразни :)))))

 5. Kaka Yana каза:

  Браво! Много обичам, когато някой напише с по-добрите думи, това, което постоянно си мисля…. Дано си изкарваш добре лятото и ти! Поздрави от София!


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s