Хората не можели да се променят

На първата среща тя го питала дали пуши.

После заживели заедно.

Има-няма година и сватба.

Две деца.

И тя започва да прави забележки за пушенето. А той пуши всичко. И вкъщи. С приятелите СИ.

Той започва да пуши навън. Да я лъже къде и с кого е бил.

И се развеждат.

Той се дава за пример, обяснява как е невъзможно да промениш някого, как не бивало да се опитваш да променяш хората. И твърди, че тя е виновна за развода.

Добре, аз защо ги виждам нещата по друг начин? Според мен на нея от ден първи пушенето й е важна тема. И се е примирявала, намирала е неща, които да компенсират, докато… докато тя самата не се променила. Сигурно й е тежало да гледа как той се забавлява вкъщи, но без нея. Въпреки нея. Да не си мислите, че й е било лесно да го помоли да спре да прави така? Да признае, че е наранена? И после какво ли й било, когато той е започнал да страни не само от нея, ами и от дома? Или лъжите? Как според вас се чувства жена, която знае, че я лъжат всеки ден? Щото няма как да не е знаела.

А как се чувства сега, когато излиза, че тя е виновна? Че тя била напъвала да променя непроменим мъж?

И сега всеки си има готов отговор. Половината от вас ще кажат, че тя е виновна, половината ще кажат, че той е виновен. А пък аз си мисля, че грешката е, че никой от двамата не се е вгледал в причините на другия. Тя не се е замислила той защо пуши, после защо не спира да пуши, защо я лъже. Той не се е замислил тя защо го е помолила да спре, после защо е изпадала в паники, депресии и ярости.

Истинският въпрос е пука ли ти за някого, ако никога не се поставяш на негово място, ако не се питаш за неговите причини и настроения. Едно е някой да те интересува, друго е да се опитваш да го разбереш. Едното е събиране на факти (ревността също от там идва), другото е събиране на причини, на чувства, на настройка, ако щеш.

Хората могат и трябва да се променят. Ама трябва да поискат да се променят. Да се стига до момент някой да е толкова недоволен, че да трябва да натяква за желанията си… е част от развитието на една връзка (и каквото и да е взаимоотношение). Вече как ще се разреши и дали на някой ще му пука да го разреши, си е индивидуално.

Да ти пука за някого би значело и да си готов да правиш промени. В отношението си, в себе си, в каквото трябва.

Аналогично, да не правиш промените значи, че не ти пука достатъчно.

Та този мой приятел, дето ми твърди, че е свободен и никога няма да се промени, просто не е… достатъчно заинтересован. И май никога не е бил.

За сравнение – снощи даваха едно семейство – мама, тати, кака на 14 и братче на 8, което има някакви проблеми с концентрацията и може да учи само през специални програми за мултимедийна бяла дъска. Искаха да си съборят стената на гаража, да го свържат с кухнята и да сложат такава дъска за сина, един бар за бащата, диван, библиотека, нищо специално. Изведнъж се сетиха за момичето и бащата каза, че неговата мечта за бар не струва нищо, ако дъщеря му не си получи bubble стола. Дизайнерката трябваше да го моли да не се отказва от бара си. Това вече е да ти пука. И да обичаш. И да променяш себе си, да задраскваш себе си, да правиш чуждите мечти свои.

Изводът, за мен, е, че никой не е виновен за тоя развод, но и че милият съпруг никога не е бил готов за брак. И че хората могат да се променят, но само при желание.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Защото аз съм един виден житейски философ.

 

 

 

Advertisements

2 Коментари on “Хората не можели да се променят”

  1. viki каза:

    Да обичаш един човек не означава да промениш неговите дефекти , а да разбереш , че без тези дефекти няма да бъде човека когото обичаш !

  2. Svetlina каза:

    Обаче означава и да се грижиш за него :) И като видиш, че почва да си пийва на всяко ядене или, че излиза на 45 градуса без шапка, трябва да се намесиш.
    Иначе… той ми харесва целия, знам, че това и това не е хубаво, ама нали го обичам, хората не се променят… и гледаш как един ден ти си се променила и той ти е безразличен.


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s