Световен мир

Чухте ли за бомбата? Една сряда както си работехме, се раззвъняха телефоните. Всеки бързаше да уведоми познатите си за бомбен атентат някъде на Шаул Хамелех. До десетата минута ивриточетящите вече бяха намерили новини в Интернет – хвърлили бомба в автобус на улицата между музея на Тел Авив, българското посолство, щабквартирата и един грамаден мол+жп гара (в смисъл, че е в сградата  на мола).

Питах имало ли жертви. Не. Добре тогава. После се чу, че всъщност някаква жена хвърлила бомбата в автобуса. Браво! Нека им покажем, че и жените можем!

Хорлата бяха бесни, де. Не за друго, ами цялата работа стана уж по време на примирие. Моята теза е, че не може да съществува примирие, когато отричаш съществуването на вражеската държава. Някакво генерално противоречие се получава, всеки осмокласник в шуменското ПМГ би се съгласил с мен :)

Тия дни войната се води приключила. Няма подписан мирен договор, ама нали признахме, че Палестина е държава. И ракети и бомби няма. Обаче конфлктът си остава. Също като Балканския въпрос – всеки смята, че абсолютно цялата черга си е негова и дърпа ли дърпа – само времето може да излекува проблема (поне така обичам да се надявам).

Звучи невъзможно, но ето на. Хората живеят един до друг, а не знаят нищо за себе си. Страх ли е, омраза ли е, пропаганда ли е или просто навик, не съм аз човекът, дето ще каже. Най-шокиращ пример за мен беше, когато израелските сайтове и телевизии започнаха да обясняват какви варвари са арабите, щото били ползвали жените и децата си за щитове, пък видите ли израелските войници как били се грижели за цивилните. Обратната гледна точка – арабите се гордеят със своите деца и жени, те доброволно им помагат във войната с окупаторите-варвари. Да – всеки си мисли, че другият е варварин :)

Отначало мислех, че тая работа е само за лековерните, обаче все повече забелязвам лоши неща около себе си. Една ми спря да яде фалафели при арабина до офиса, щото арабите били субсидирали терористични организации и тя не искала да им дава парите си. Освен това се чувства длъжна да образова всичките си познати, които се намират извън Израел – разказва им как в Палестина децата ходят в училища на ХАМАС и се учат да правят ракети. Един познат се върна от Йерусалим, хубаво било, ама бил чул твърде много арабски говор.

С това отношение…

Сериозно, не казвам, че съм на страната на тези или онези, просто ми се вижда, че и двете страни имат мнооого да извървят, докато се научат да живеят заедно. Сега, когато вече вярвам в силата на пропагандата и средствата за мас-комуникации, искам да видя как някой впряга сили и убеждава хората да бъдат по-човечни.

Грешно: Сирия изчезна от Интернет пространството.

Правилно: ThePirateBay образоват хората с израелски айпита:

pirat

Advertisements

2 Коментари on “Световен мир”

  1. tutankhamon61 каза:

    За съжаление този конфликт като нищо може да прерасне в световен :(

  2. Svetlina каза:

    Със съжаление нищо няма да постигнем, трябват повече пирати и повече сдобряващи инициативи :)
    Само дето вместо това видях нов виц – продава се ейврейско-арабски разговорник, с бонус един пълнител патрони.
    Авторът не стига че се подиграва със ситуацията, ами и не знае какво е иврит. Или пък нарочно се е прицелил в хората, които имат нужда от патрони, но нямат идея какво е иврит.


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s