Шоколад и още нещо

Ако изведнъж ви се ядат купища шоколад, вероятно се казвате Светлина. А ако се казвате Светлина, вероятно вече сте прочели, че апетитът за шоколад може да дойде от липса на магнезий. Който се съдържа в бобовите растения. Към които Лиор е алергичен.

Следователно, ако изведнъж ви се ядат купища шоколад, най-вероятно имате пълното основание да ядете купища шоколад :)

Кратко, точно и ясно, като връзката между синусовата теорема и теоремата за симетралите.

Разбира се, това не означава, че няма да пропаднете  :)

Аз примерно сериозно пропаднах. Май го осъзнах в деня, когато се скрих в тоалетната, за да не трябва да черпя колегите с моето Баунти. От друга страна е съвсем нормално да не си давам няколкото милиграма захар, които съм докопала в тази иначе безсладостна държава. Дошло ми е вече до гуша от замразявани шоколади, обезмаслявани млека, както и от мляко с какао, което има цвят на мляко и вкус на кафяво. И сладоледи с подсладител и сладкарници, където си доплащаш за порцеланова чаша.

И таванът в квартирата пропадна. Откърти се едно парче поне 200х200 (милиметра, мили неинженери), та точно на 14ти ни шпакловаха. А Лиор ми купил рози и ги прибрал в шкафа. Без вода :) Добре че си го обичам :)

Което обяснява защо бях ама НЕВЕРОЯТНО щастлива, когато майка му ни каза, че е седмицата на шоколада и че в Тел Авив ще има тридневен шоколадов фестивал. На десет минути от нас :) Обаче… колкото шоколадът им шоколад, толкова и фестивалът им фестивал. Пропуснах откриването на Св. Валентин, но днес не издържах – метнах фотоапарата в раницата, грабнах мъжа под ръка и право на пристанището.

Фестивалът представляваше двайсетина щанда на гърба на зеленчуковия пазар. По принцип си е истинско чудо, че продаваха бонбони – такива луксове има само в магазина за чужденци. Обаче очаквах нещо… по-така. Ами… то там дори не миришеше на шоколад. Аз исках шоколадов фонтан, трюфели, шоколадови зайци и… абе, поне една торта Death by Chocolate.

Продаваха бонбони, предварително опаковани в единични целофанчета, няколко вида бонбони със златно покритие, както и шоколадови блокчета на пръчка. Местният шоколадов ресторант беше изнесъл… комплекти с чаши за шоколад (hug mugs). Един чичко рисуваше върху бял шоколад с черен шоколад. Една кака топеше ягоди в ганаш. Който не миришеше нито на ягоди, нито на ганаш. Една леля продаваше шоколадов ликьор, от който опитах. Нито беше гъст, нито сладък, нито алкохолен. Но пък скъп :) И край. Докато се усетиш и си обратно на пристанището.

Чак на последния щанд се престраших да си взема нещо. Купихме си по едно ухо на Аман. Аман е крал от Стария Завет, станал символ на антисемитизма (ако вярваме на моя превод на руската уикипедия). На Пурим (тази година на 28 февруари) в Израел всички се маскират и му ядат ушите. Което са едни малки триъгълни сладки – много ронливи и несладки, пълни с конфитюр. Аз, разбира се, ядох шоколадовата версия – 2лв бройката :)

Аман

Добре де, признавам си, че си купих и една кутия 70 процентови шоколадови корички с чили – отчасти защото исках да се изфукам, че разбирам от шоколад, отчасти защото знам, че Лиор няма да ми ги изяде :)

Вечерта се опитах да готвя, и в момента, в който пъхнах месото във фурната, токът спря. Докато чакахме хазяинът да отключи стаята с бушоните, се забавлявах да режа репи и краставици с картофобелачка. На светлината от лаптоп. Което вече убеди дори Лиор, че съм пропаднала :)))))

Две неща са невъзможни – да спра да ям (и пия) шоколад и да не опитам да направя единствената салата, която се повтаря в ТРИ сезона на Top Chef. Нищо че не обичам репички :) За ваше сведение – никак не е лоша :)

Репички, краставици и моркови се режат на почти прозрачни лентички и заливат с винегрет от лимонов сок, зелено табаско, сол, зехтин и мед. Шарено и вкусно. Ако заобикаляш репичките и ако не си Лиор, на когото репички+зелено табаско се струват някакъв лютив ад. Тъй де – пропаднахме ;-)

Advertisements

2 Коментари on “Шоколад и още нещо”

  1. Yana каза:

    Тогава няма да ти казвам, че точно на 14ти ходих на сладкарница и ядох торта и пих горещ шоколад, от оня, гъстия… и бях Death by Chocolate! :P

  2. Svetlina каза:

    Добре че не ми каза, гад такава :))))))


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s