Песах бет

Миналата година не разказах за Пасха, днес да разкажа за Песах бет – последната вечеря от Пасха :))))

Пасха е седмицата, когато и евреи и християни отбелязваме, че евреите са избягали от Египет. В Израел, разбира се, нещата се вземат малко по-насериозно – тук това е едва ли не празник на свободата. Който се празнува чрез… ограничения :) Прави се задължително голяма семейна вечеря (има хотели и ресторанти, които организират куверти за хората, които нямат голямо семейство), която продължава поне 3 часа и половина (по правило, иначе може и повече :)). Всеки държи книжка и се редуват да четат историята за бягството от Египет. Тук-там има песни и вино. Цялата вечер се казва „седер“ -„ред“, защото в книгата пише точно в какъв ред да се яде и пие. Яде се горчиво-кисело, когато в Стария завет евреите плачат (кориандър, потопен в лимон), лютиво, варена кокошка… сигурно ще пропусна нещо, и маца. Едни „хлебни“ корички – страшно сухи и безвкусни. И преливат вино в канче :) А част от мацата се крие, за да си играят после децата да я търсят (чак да се чуди човек откъде идва тая работа с великденските яйца). Не знам навремето как е било, но сега маца се яде почти само с Нутела :) Уф, и риба се яде на тоя празник, а полските евреи са измислили много икономичното ястие гефилте фиш. Най-ужасното нещо на света! Риба, сварена с костите, докато всичко стане на лепило, се смесва със захар и черен пипер и се прави на кюфтета. Можеш да си ги ядеш в супа с моркови (студена) или ей така, желирани.

Добре че има и торта на тоя празник. Добре де, по канон не може да се яде същата вечер, защото в нея има вино и мляко. Тази година я направих аз – изрязах мацата в кръг, топих я в червено много сладко вино и я слепвах с „шоколадов крем“ (Нутела и разтопено масло). Стана една много вкусна, голяма, кръгла… вафла.

Foto(2)

И с това животът свършва. Цяла седмица не се ядят тестяни храни. Не се и продават. В магазина половината продукти са покрити и не можеш да си ги купиш (примерно зрънчо, бисквити, някои шоколади и бонбони… също няма и прясно месо, щото през тая седмица не бивало да се убива). Освен цигари. Те не са кашерни, но никой не спира да ги продава :) На ъгъла видях да продават маца сандвичи. И съм напълно убедена, че има хора, които си ги купуват – маруля и домат между две корички безквасен хляб.

За наказание се прави и втора празнична вечеря – последната вечеря предикрая на Пасха. Точно вчера. Ние с Лиор пропуснахме, де :) Решихме, че е много по-подходящо да празнуваме днес, щото след 7:35 беше позволено да се яде хляб. Разбира се, той не ми хареса содената питка :) За сметка на това напълних лук.

Съвсем правилно. Намерих си турски вариант и немски вариант на рецептата. Съответно Soğan Dolması и GEFÜLLTE ZWIEBELN. Избрах си по малко от двете и гових… ами няколко часа готвих. Нали е Песах бет и не се ходи на работа :) В едната рецепта пишеше 3, в другата 6 глави лук, тъй че си сварих точно 4, ама много големи. Лукът после трябва да се разлюспи (според немската рецепта два по два слоя, според турската поединично). Ами… както и да се разлюспва, оставаш без ръце. Вместо телешка кайма си сварих врат от пуйка. Знам, че звучи откачено, но тва е едно страшно голямо парче месо, което е и много по-вкусно от пилешкото. Нали, ако имаш нервите да го вариш един час и после да го обезкостяваш, унищожавайки сантиметър, сантиметър и нещо от епидермиса и дермата си :) После действах по турската рецепта – запържих месото заедно с най-вътрешното на лука и един домат, като ръснах и няколко подправки извън рецептата – червен и черен пипер, сол и кимион (тука има един „ориенталски кимион“, който е същият на аромат, но вкусът е различен). А, и ориз се слага, добре че имах от предния ден, иначе още щях да готвя :) И си изгорих ръцете за трети път – хич не е лесно да се пълни лук – големите люспи са с пробито дъно, а малките са с тясно гърло :) После избрах да продължа по немската рецепта и не пържих луковете. Пекох ги с бульона от пуйката и много бяло вино. Обаче не им сложих пармезан, не сме чак такива европейци. И готово :)

Ей ви Песах бет – поне за мен това е свободата :)

Foto

Лиор каза, че наистина имат вкус на турско ястие, което мен много ме забавлява :) Щото нали е наполовина по немска рецепта и дори подправките ми не са тези от турската :) Няма значение :) Страшно вкусно стана :)

И ВЕЧЕ МОГА ДА ЯМ ХЛЯБ!!! :))))))))


4 коментара on “Песах бет”

  1. Маркуча казва:

    Добре де, там арабски магазини няма ли? Бас държа, че някой арабин се е сетил, че *неговата* религия позволява да продава хубав хляб, зрънчо и бонбони през тая една седмица, а защо не и да купи брашното по-евтино в края на предишната.

  2. Svetlina казва:

    Има, ама не са в Тел Авив, ами в Яфо, което си е все тая, като няма автобуси :) 4 дни и половина от седмицата на Пасха се водеха неработни.
    Плюс това работата е сериозна – руският магазин работеше, но ден преди Пасха обезвредиха бомба точно пред вратата. Трета бомба за две години, все същия магазин.

    И как си се сетил за промоциите преди Пасха :) По телевизията всички реклами ни пожелаваха весели празници и си казваха примоциите. Само дето важат само за гига-версиите на веригите, не за малките супермаркети, които са в града. Всичко беше на промоция, но не в Тел Авив. И пак хората пазаруваха като луди, де, иначе как се изкарва седмица без месо :)

  3. Маркуча казва:

    > И как си се сетил за промоциите преди Пасха :)
    Интуиция, граничеща с цинизъм :) Или пък имам еврейска жилка, кой знае.

  4. Svetlina казва:

    Смееш ли да кажеш :))))


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s