Израел – наръчник на туриста, първа част

Подготовка

В случай, че ви се разглежда непозната страна, НИКОГА НЕ ПИТАЙТЕ МЪЖ. Нито за интересни места, нито за добри ресторанти, нито дори за посоките. Проверете в десетина уебсайта и така. Специално за Израел – проверете дали автобусът наистина работи в този ден и колко точно милиона е таксата за мястото, което искате да посетите. Тук и за водопади се плаща такса вход. За сметка на това в някои водопади има крокодили и не е нужно да се плаща такса изход.

Ако ви зове дивото

Освен на сафари, на разходка с камили, на индиански палатки, можете да посетите и Австралия. Или примерно Израело-Австралийския генгуру парк в Нир Давид, което е някъде в ъгъла между Йордания и Палестина.

Ако ви зове още по-дивото

Пуснете си навигационната система  Waze – без проблем ще ви прекара от Австралия до Тел Авив. През Палестина.

Ако пък съвсем ви е ударила сачмата

Винаги е вариант да идете на север. The Golan Heights. Едни оранжеви планини, около морето, където Исус е вървял по вода. Даже са възстановили селото, където е живял Свети Петър. На единия връх могат да се карат ски на всеки 3-4 години, по другите има накацали разни древни храмове – кеф ти еврейски, кеф ти християнски, кеф ти мюсюлмански. На последния хълм пък стоят окопите от Седемдневната война – вероятно единственото безплатно забавление за туристи. В този район живеят и друзите – хора, които не гонорят баш иврит и които наследяват религията си по майчина линия. Води се единствената религия в света, която можеш да придобиеш единствено по рождение. И готвят страхотно!

Ние се изкачихме до един от най-високите градове – Кацрин. В събота (шабат). Всички музеи и заведения бяха затворени, включително улицата на арстистите. Само археологическият парк беше отворен (без прожекцията на филми), но пък на нас друго не ни трябва. Видяхме колко са били дребни древните хора, въпреки че те преди 2-3 хиляди години не са били чак толкова древни :) Сериозно, имаха врати, които по моите критерии са малки дори за прозорци. Спалнята в най-голямата къща във възстановеното село е голяма… ми персон, персон и два сантиметра.

Под планината са се наредили всички рибарски селища на Израел. И Ейн Гев :-) Където ядох рибена шауарма и пушена пъстърва сигурно на два метра от рибарника :)

DSCN4583

Град под водата

А можете да минете и през Кесария. Половината град е под вода, можете да си се гмурнете в Средиземно море и да си го разгледате. Нали, ако не сте шамандури като мене. Другата половина пък е идеалното място за сватби, пикници и всякакви такива веселия за Светлини.

IMG_1095

Или пък края на света

Вие може и да си мислите, че Израел е краят на света, ама почакайте да видите Рош Аникра. Това е… серия от пещери, до които се стига само с лифт. На метър, метър и нещо от Ливан. Наоколо има само слънце, туристи и спомени за костенурки. Навремето някакви грамадни костенурки са излизали на брега, заради което и областта се води природен парк. През който преди едни двайсетина години са минавали военни влакови композиции. А преди много хиляди години принцеса скочила от скалите и се убила в морето. Сълзите й изкопали всичките тия страшно хубави пещери :)

Само за жени

Разбира се, можете да тръгнете и на юг. По пътя между Тел Авив и Йерусалим се намира малкото градче Латрун. Една истинска жена не може да не оцени латрунския музей. Една от най-големите колекции от танкове в света :-)))))

Ако ви се харчат пък 30лв, можете да посетите Мини Израел – парк макет, събрал малки версии на всички по-известни места в страната. Включително автогарата на Хайфа.

А навсякъде около Латрун има разпръснати кибуци – малки комуни, които произвеждат най-добрите сирена и вина в страната. Женски рай :)

Следваща цел

Ясно е че не знаем какво искаме, но го искаме силно. Примерно да посетим Планината Синай, откъдето се вижда Червено море и Египет, и където се намира амфитеатърът на 70те мъдреци, които мъдро чакали Мойсей да получи Божиите заповеди. Или пък Ейн Авдат – една много зелена долина, заградена от пустиня :)

Advertisements

7 Коментари on “Израел – наръчник на туриста, първа част”

 1. Yana каза:

  Ох, силно ме затрудняваш. Изглежда няма да мина само с една седмица в Израел.

 2. Juliapulia каза:

  Добър наръчник, гласувам с две ръце за крокодилите :) И не разбрах сега, ти стигна ли до танковете или още мечтаеш за тях?

 3. Svetlina каза:

  :)))) Тва ухиленото по снимките с танковете кой мислиш, че е :))))

  Обмислям да си опъна палатка по средата на музея и да си живея там :)

 4. Juliapulia каза:

  Начи, типично в мой стил, едно видео няма да изгледам и баш за него ще питам хихи. Много съм впечатлена от роклята на нахиленото аз, а на нахиленото много му личи, че му е адски кеф :)

 5. Svetlina каза:

  Аууууу. Уърдпрес те беше наказал като спам!

  Хихи, радвам се, че ти харесва роклята :-) Много сте малко тия, дето я харесвате :-)

  Тъй че тройно мерси, пък нищо, клипчетата могат да се гледат през едно, разрешавам :)

 6. […] намерихме задния вход на парка :-) От Waze – толкова. Оказа се, че всъщност паркът е офроуд маршрут, който […]


Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s