Празнично ;)

Никулден, Коледа, имен ден, Нова година, Баба Марта, осми март, 2 години в Израел, Заговезни и Заговезни, Лазаровден и Цветница, Великден. Рожден ден на мама, имен ден на Яна, рожден ден на Искренчо, рожден ден на Вики, рожден ден на тати. Две бебета, Пурим и Пасха. Почти ги отпразнувах :))))

Нещо не ми върви с празниците. Горе-долу сварвам да напазарувам и да наготвя правилното празнично ястие. От време на време. И подаръци купувам. Почти навреме.

Мама имаше рожден ден през октомври, аз купих подарък в навечерието на празника и не й пратих колет. После купих и коледни подаръци за мама, за сестра ми, за хуните. И не ги пратих. После купих подаръци за рожден ден и нова къща за сестра ми и не ги пратих. Пратих всичко накуп, е сега, в края на март. Мислех да им сложа и мартеничките за 2015та, но в последния момент се отказах.

На Никулден ядохме салата с риба тон, на Бъдни вечер и Коледа имахме грамадни трапези, обаче без украса и подаръци, на Нова Година имахме мини хамбургери, един гостенин и бенгалски огън, на първи март си вързах 5 мартеници, повечето лично направени от мен, от осми март нямам никакви спомени. И никакви картички не направих, защото съм ужасен ужасняк и пропаднал пропадняк. Изобщо, добре че някои празници са повече за ядене, че да не се изложа съвсем.

Бъдни вечер

Бъдни вечер с меденки, латкес, сарми с ориз и орехи, пълнени чушки и печени ябълки

Коледно пълнено пиле със стафиди и коледна питка венец с ТОЛКОВА много кашкавал, салам и доматен сос

Коледно пълнено пиле със стафиди и коледна питка венец с ТОЛКОВА много кашкавал, салам и доматен сос

Новогодишната прическа от шейсетте

Новогодишната прическа от шейсетте

Вместо коледна картичка

Вместо коледна картичка

Мартениците упорито ги носих почти месец. И чудо! Видях кола с мартеничка! Тогава вече не издържах, свалих мартениците и си ги кичнах на портокаловото дърво. Което Лиор ми купи за осми март. Преди осми март. По мой избор и поръчка.

Натрупаха се и еврейски празници. Каниха ни на Пурим парти, организирано от неговата фирма. Абе, срам не срам, май за тоя празник бях най-подготвена. Оказа се, че имам ДВА гердана с бухали, гердан с котка, ДВА чифта обици с котки, още някакви пчели, зайци, птици и фифируди… вещица, бе, вещица!

И малка бутилка кока-кола

И малка бутилка кока-кола

А Лиор тая вратовръзка със слончета я има от 13 годишен

А Лиор тая вратовръзка със слончета я има от 13 годишен :-P

Събраха се и две години задружен живот в Израел. Пълних пиле. ОНОВА пиле. Дето заради него баща ми ми целува ръка преди няколко години. Иначе забравихме да заговяваме. Без малко да изтървем и Лазаровден и Цветница, добре че мама ми напомни. На терасата се завъди гугутка, изгугусчука, пребъркахме си джобовете и не намерихме нищо. На наречения ми ден от март се започна със слънце, премина в дъжд и сдебоде вече падна градушка.

За Пасха майка му ни кани. Занесох две кила риба с две кила сос, сто кила кюфтета от риба тон и хайвер от маслини. Които готвих до 1 сутринта. Мъжът на леля му ми целуна ръка. А даже не обича риба. После имахме гост. Една седмица у нас живя унгарски немец от Швеция. И разбира се, точно седмицата, когато не бивало било да готвя с брашно, но пък съм принудителна отпуска. Съсипах се да готвя и да мия чинии. Празнувахме с пълнен лук, манджа с кайма и тахан, овчарски пай със сто зеленчука…

В събота си имах гостенин за боядисване на яйца. Абе, може и католик да е, ама става, в Израел не пробирам много на християните. Сварихме 30, пукнахме 9, намазах му челото с червена боя, изпихме две бутилки вино… много празнично беше! В Неделя цял ден се пекох в кухнята. Може грях да е, ама направих козунак и торта и спициалната манджа с телешко, дето от един месец я заглеждам. С което искам да се похваля, че ДА, ПОНЕ ТОЯ ПРАЗНИК УСПЯХ ДА ГО ИЗПРАЗНУВАМ!

Козунакът за четвърта поредна година е мързеливият румънски козунак, ама не намерих шоколад (напомням за Пасха!) и го пълних със сладко от череши и той взе че стана още по-хубав. Тортата си я заплюх преди три години и най-накрая я скопосах. Само че не с морковени блатове, а с австрийски блатове. Които са най-хубавите блатове на света! А манджата беше телешко (без кокал) задушено в масло и вино, с качамак. Без магданоз с чесън, освен това наблъсках три пакета масло в тортата и се наложи в качамака да сложа сладкарска сметана вместо масло :) Имах си даже гости – два броя, и никой не ми яде козунака и тортата, щото още беше Пасха. Чак днес ядоха, което значи по едно парче повече за мен. Хип, хип, ура!

  Foto 2

Та така, ако някой иска да се жени, да се ражда, изобщо да получава подаръци, които не се поднасят в тенджера, да ми прати поканата минимум 3 месеца предварително.  И после напомняния всеки петък. И да ми поръча събуждане по телефона в деня на събитието.Твоят коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s