Да не се чете на празен стомах, криза е!

Аз живея… вкусно :) И вкусно не значи непременно скъпо. Това по повод едни жени, които не знаят как да направят вечеря за 5-10лв. Няма да се лъжем, в криза не съм, обаче моето семейство е. По една или друга причина аз не съм част от техния бюджет, но да, знам как се яде в криза. И то е… вкусно.

Вярно, не всичко, което ядем, е здравословно, но аз и без това не искам да ставам на 70, да ме болят разни неща и съучениците ми да са измрели.

Така… който ще готви кризисно, да забрави пържолите и панираните пилешки хапки (щото аз това прочетох във форума).

Принципите на пестенето са лесни. Пазарува се по списък, но не такъв, който казва какво ти е нужно, а такъв, който ти казва какво ти трябва от конкретния магазин. Веро и сирене от единия, бахур от другия. Плодовете и зеленчуците – само сезонни, в малки количества, от пазара или от производител. Малко, за да не се развалят, от производител, за да знаеш, че все някой ден ще се развалят, сезонни, защото пестиш и защото така или иначе на никого не му се ядат ягоди през януари. Плодовете и зеленчуците не стоят в хладилника. Коремът боли след размразен домат. Хладилникът не е огромен и никога не е празен. Хабят повече, когато са празни. В него има купища месо, които си купил от кланицата или от роднини. Половин прасе и четвърт кон (за суджук) оправят цялата зима. Всичко е разделено в малки пакети с надписи, така че да не се налага три поредни дни да готвиш шол, щото нали два пъти не се замразявало. От фризера се готви само зиме или когато ама наистина свършат парите. Същото важи и за мазето.

Много важно за пазаруването е и… какво точно ще запишеш в списъка. Никога не се готви ястие, за което вкъщи няма нито една от съставките. Никакви омлети за обяд, ако вкъщи няма поне сирене. Покупките допълват наличностите, така че да се получат продуктите за някоя манджа, а не така че да няма липси. Не е нужно постоянно да има прясно мляко, ще се купи, когато някой тръгне да прави крем-карамел, мусака или овесена каша.

Менюто… менюто е вкусно, разнообразно и винаги топло. Бульон, размразен от фризера? Това е грешка. Означава, че когато е правен, някой не е изчислил правилно количеството. За да си здрав и за да ти е вкусно, ще ядеш разнообразно. А за да не умреш, ще готвиш бързи и прости манджи.

Колкото повече вода, толкова повече вода. И месо. И хляб.

В условия на криза се яде супа, яхния и хляб. В момента мога да направя супа за четирима от продуктите вкъщи, само магданоз ми трябва. Всеки ден различна супа. А и всяка стара яхния може да стане на супа. Малко оризче и е готова. Яхниите – това е начинът да се наготви за четирима с две пържоли.

Да, който иска да пести, ще пести от количеството месо. Не от качеството, а от количеството. Вместо гювечета ще прави един голям гювеч, вместо да пусне цели наденици в боба, ще ги нареже на парчета, вместо да купи тарелка „комплект за супа“, ще купи цяло пиле и така няма да се чуди какъв бульон да прави за супата или колко олио да й сипе, за да добие цвят. И месото никога не е ястие. Край с пържолите и пълненото пиле. Месото е ЧАСТ от ястието. Карначетата не се пекат на скара, а се мятат на фурна с пет големи картофа.

Освен това в криза се внимава и как готвиш. Колкото може по-малко съдове се ползват, пуска се само един котлон или фурната, като може две неща да се пекат едновременно. Много помага и тенджерата под налягане :) Ясно е, че няма да спестиш, ако купуваш по-евтин препарат за съдове, така или иначе един отива за месец. Какво са 10 стотинки или лев за месечния бюджет? По-добре да се спести от вода. Но не и от топла вода. Майка ми така си докара артрит.

Най-важното. В криза задължително трябва да се готви вкусно. Никакви експерименти, никакви отделни яденета за злоядото дете или саламища за мъжа пред телевизора. Всичко, което се купи, се готви и изяжда. И всеки яде от него. Много помага, ако това всичко е вкусно, честно :)

Това е разликата между разумното и кризисното готвене. В криза не пробваш нови рецепти. Като тези ей тука, дето съм им хвърлила око:

Boeuf Bourguignon
Руло с шипков мармалад
Ябълкова торта
Grilled Salt & Vinegar Potatoes
Кекс „Шоколадово изкушение“
Картофено-доматено ястие
Мини чийзкейкчета
Португалски портокалов сладкиш
Френски тарт с печени домати
Chocolate Cherry Brownies
Bread Pudding
Доматени палачинки
Курабийки с пълнеж от фъстъчено масло
Ягодово-бананов мус
Louisiana Sweet Potato Pancakes
Шоколадово домино
Постни палачинки с ябълки
Argentine Mashed Potato Pie
Whole orange cake
Комшийско руло
Бухали на фурна

ПС: В онзи форум има и едно добра идея – да не се купуват най-големите яйца. Супата си е точно толкова вкусна и със застройка от едно яйце размер L.


5 коментара on “Да не се чете на празен стомах, криза е!”

  1. lilia каза:

    Ха ха , искам рецептата за бухали на фурна

  2. alfredpacino каза:

    А пъдпъдъци ?

  3. Svetlina каза:

    Абе вие май не знаете какво искате, ама карай :)
    Пъдпъдък с грозде върху легло от черен дроб

  4. Yana каза:

    Те лелките от темата са в криза, ама не финансова, ами на средната възраст! :)
    Според тях също така е напълно невъзможно „младеж“ на 22-23-24 години да може да живее напълно самостоятелно от родителите си, да работи, да си плаща наема и да му е добре. Видите ли, то освен без връзки (да си намери работа) и побутване от фамилията (финансово, зимнина, кола, апартамент) нямало просто как да стане… Честито! :)

  5. Svetlina каза:

    Хахаха :) Така сме ние – Феята на зъбките, Дядо Коледа и Аз – големите не вярват в нас :)


Твоят коментар